A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2014. január 26., vasárnap

Lánykórus a canterbury katedrálisban

Egy-egy népszerű fiúkórust már bemutattunk a blogon. A katedrálisokban, püspöki székhelyeken általában csak fiúkból álló kórust alkalmaztak a liturgikus szolgálatokon. 
"Ugyan nem a canterburyi katedrális az első brit székesegyház, amely lánykórust alapított, a 80 millió főt számláló Anglikán Közösség anyatemplomaként lépésének igen komoly visszhangja van. A kórus alapításának történelmi jelentőségével az a tizenhat lány is tisztában van, akiket a tavaly novemberben tartott meghallgatások során választottak ki.
A 12 és 16 év közötti lányok a helyi iskolákban tanulnak, és - a katedrális fiúkórusának tagjaival ellentétben, akik a székesegyháznál élnek és minden nap próbálnak - csupán heti egyszer gyűlnek össze gyakorolni. David Newsholme kórusvezető szerint a korlátozott gyakorlási idő ellenére a lányok nagyon összeszedettek és szívvel-lélekkel éneklik a betanult zsoltárokat, öröménekeket és reszponzóriumokat.
A lányok a katedrális emeletén lévő apró, zsúfolt zeneszobában próbálnak. A több láb vastag falakkal körülölelt helyiség polcai Mozart, Bach és Britten-kottáktól roskadoznak. „Elég gyorsan kellett betanulnunk a dalokat, de az ember nem is gondolná, hogy ilyen jó hangulatban telik itt az idő" - mondta a 12 esztendős Abby Cox, a lánykórus egyik tagja. Mint hozzátette, olyan lányokkal énekelhet együtt, akik hozzá hasonló szenvedéllyel szeretik a zenét." (fidelio.hu)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...