A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2013. december 12., csütörtök

Ratzinger Szent Ágoston mellett áll az egyháztanítók sorában - Schönborn bíboros az emeritus pápa mellett szólalt fel

Lassan a média feledteti velünk azt a csodálatos és mély időszakot, mely XVI. Benedek pápaságát jelenti. A támadások nyilvánvalóan azért történtek, mert kegyelmi időszak vette kezdetét az ő kormányzásával, hiszen Istenről beszélt, arról az Istenről, akit feledni akar a világ, és emberközpontúvá akar válni, illetve hataloméhségben és féltékenységben szenved, irigységgel fűszerezve.
Nos, akadt a napokban egy bíboros, aki hallatja hangját, mégpedig Benedek pápa mellett. Igaz, tanítványa volt, de reálisan érzékeli az eseményeket. Szent Ágostonnal egy "lapon említi" Joseph Ratzingert, a teológust. (Pápasága idején többször hangot adunk annak, hogy nem olvasható magyarul a katekézise, illetve az összefoglalók is csak napokkal később jelentek meg. Milyen csoda (vagy véletlen?), hogy Ferenc pápa minden cselekedetéről azonnal beszámolót kapunk magyarul, beszédei azonnal olvashatók, és még az adventi gondolatok, újévi, húsvéti, ünnepi, stb. gondolatok is tőle vannak. Az is különös, hogy mi, keresztények, akik a világtól nem fogadunk el dicséretet, hiszen az igazi keresztény állandó üldözésnek van kitéve, napok óta azt hangoztatjuk, hogy Ferenc pápa lett az év embere. Dicséretes, ha jót tesz, és ezzel példát ad. De állítólag a magazin - amely megválasztotta - rangsorában kétes erkölcsű személyek is szerepeltek. Persze egy pápa nem tehet róla, hogy ki mivé választja a médiában, de azért nekünk, katolikusoknak legyen már annyi érzékünk, hogy nem tartjuk ezt sem mérvadónak...) 
Christoph Schönborn bécsi érsek, bíboros beszélt a pápát ért náci vádakról is, amelyek a kiközösítés visszavonásakor leltek napvilágot. (Valószínű, hogy ez is szándékos "merénylet" volt a pápasága ellen. Hiszen a Williamson interjú, melyben a püspök tagadja a holokausztot, jóval előbb készült, minthogy a pápa aláírta az ő kiközösítését visszavonó dokumentumot. Ám a pápa erről az interjúról nem tudott, mert a megfelelő személyek nem tájékoztatták. Kivárták, míg aláírja és közzé teszi, hogy visszavonja a kiközösítését néhány főnek, többek közt Williamsonnak. Ezt követően azonnal nyilvánosságra hozták az interjút, közölve, hogy a pápa egy ilyen embert fogad vissza az Egyházba? És ki került kellemetlen helyzetbe? Ratzinger pápa... )
Schönborn bíboros azt is elmondja, hogy 2009-ben a Vatikán belső kommunikációja katasztrofális volt. Persze az ügy kapcsán kirobbant túlzott botrányról is megvolt a véleménye Benedek pápának. 
A bíboros bírálta Németországot abban a tekintetben, hogy igen csekély módon fejezi ki elismerését XVI. Benedek pápa iránt. Megválasztása után rövid eufória volt, majd igen kevés professzor értékelte a pápa munkásságát. 
Schönborn úgy véli, hogy egyszer majd olyan teológusok mellett fogják említeni Benedek pápát, mint Newman, Ágoston vagy Aquinói Szent Tamás. Hiszen ő a XX. század legnagyobb teológusa. Elárulta azt is, hogy saját könyvtárában, a polcon Szent Ágoston művei mellett helyezte el XVI. Benedek/Joseph Ratzinger műveit. (a kath.net nyomán készült a cikk)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...