A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2013. szeptember 30., hétfő

Ébresztő

Ma jelentették be Rómában, hogy jövő tavasszal szentté avatják Boldog II. János Pál pápát. Vele együtt az általa boldoggá avatott elődjét is, XXIII. Jánost is a szentek sorában tisztelhetjük jövő áprilistól. 
A szentté avatás leginkább azért jó, mert így valaki "hivatalos példaképpé" válik, illetve közbenjáróvá Istennél. II. János Pál pápa korunk embere számára példakép. Benne megláttuk Jézus valódi arcát. 
A szentté válás útja viszont rögös. A szentek is mindennapi emberek, sokszor észre sem vesszük őket. A szentté válás útja sokszor nem feltűnő: az is lehet szent, aki minden nap tűr, aki napról-napra elvisel, aki teszi a dolgát zúgolódás és panasz nélkül. Az is lehet szent, aki mer őszinte bűnbánatot tartani. Sőt, az is, aki még nem lépett a szentté válás útjára, de tesz egy nagy elhatározást, hogy Isten útján szeretne járni. 
Ez a hír nem szenzáció, mert már életében tudtuk: szentté fogják avatni. Nem számít az sem, hogy rekord időről van szó, vagy nem. Voltak olyan szentek, akiket több száz évvel haláluk után avattak szentté, és mégis nagy tiszteletnek örvendenek. 
A kérdés csak az, hogy ez a "kultusz" mennyire jön mélyről, és mennyiben lesz képes átalakítani gondolkodásunkat? Mennyiben változtat ez a hír/ez a tény saját életünkön? Van-e eredménye saját életünkben annak, hogy II. János Pál pápa szent lett? Tudunk-e imádkozni hozzá tiszta szívből? Követjük-e őt példájában, amit számunkra boldog életével adott?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...