A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2013. május 11., szombat

Gondolatok a vasárnapi evangéliumhoz

"Mert maga az Atya szeret titeket, mivel ti szerettetek engem, és hittétek, hogy én Istentől jöttem." Jézus szavai megnyugtató módon hatnak a figyelmes hívő számára. Ő az egyedüli biztos kapcsolat ember és Isten között. A mi életünk mintája igazából a Szentháromság belső élete. A Szentháromság személyei közti bensőséges és szeretetteljes kapcsolat minta számunkra. A gonoszság hatalma szüntelenül azon munkálkodik, hogy - még látszólag jó dolgokkal is - nekünk rossz legyen, eltávolodjunk Istentől, aki viszont a jót adja nekünk. Aki állhatatos a hitben, azt nem tudja megtörni a gonosz lélek. 
A Jézusban való hit az igazán kulcskérdés ebben az evangéliumban is, és hitünkben is. Mivel távozik a mennybe, ezért fontosat, nélkülözhetetlen gondolatokat mond el tanítványai számára. Érdemes megfigyelnünk saját életünket. Amikor vendégségben vagyunk, de már távozni készülünk, vagy éppen a kapuban állunk, legtöbbször biztosítjuk a vendéglátót, hogy majd visszajövünk még. Tesszük ezt azért, mert szeretettel voltunk ott, jó érzés volt ott lenni. És viszont halljuk azt is, hogy máskor is menjünk el. Ennek a kapcsolatnak az alapja a szeretet, mégpedig a feltétel nélküli szeretet. 
Aki szereti Jézust, az megtartja parancsait, tanítását. Ezt hallottuk múlt vasárnap. A szeretet nem egy érzés. Pontosabban nem csak egy érzés, nem hangulat, nem is függhet attól. Jézus tanításán alapul. Aki szeret, az nem használja ki a másikat, hanem következetes minden tekintetben vele. Viszont vannak olyan következetességek is (kötelezettségek), amelyek függetlenek ettől a közvetlen szeretettől, és mégis megtesszük. Elsősorban az engedelmességről és kötelességről van itt szó. A vonatjegyet nem azért fizetem ki, mert szeretem a pénztárost vagy a mozdonyvezetőt, hanem mert így működik a világ. Az alkalmazottat nem azért fizetem ki, mert szeretem, hanem mert a pénz forog, vagyis ő is használja, abból vesz élelmiszert, stb. Ugyanakkor szeretetlenségre vall, ha pusztán kihasználás az alapja egy munkakapcsolatnak, vagy érdekek mozgatják. A munkás méltó a maga bérére, de ez kétoldalú: elvégeztem-e becsületesen a munkám, illetve odafigyelek-e arra (főnökként), hogy kifizessem beosztottjaimat. 
A szeretetről sokat szeretnek beszélni templomainkban is, vagy azon kívül a keresztények. De elsősorban nem beszélni kell róla, hanem megtenni. És elgondolkozni azon, hogy életünk számtalan területén szeretetlenség van jelen. Pedig az Isten, aki "saját Fiát sem kímélte" értünk, a végtelenül irgalmas Isten, szeret minket, a legjobbat, az üdvösséget adja nekünk. Szeretnünk kell Fiát, aki meghalt értünk a kereszten, hiszen ezzel nyílt út számunkra Istenhez. Hinnünk kell, hogy a Szentháromság tagjai közti szeretet éltető, örök életet ajándékozó erő. Be kell lépnünk a Szentháromságos életbe, áramkörbe, le kell ráznunk a világ szennyét és gondjait, a rossz erőket ki kell zárnunk, és végérvényesen dönteni Jézus mellett. 
Hiszem, hogy Jézus Istentől jött, és én is az ő szeretet-kapcsolatukban akarok élni örökkön-örökké. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...