A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2013. március 17., vasárnap

Régi rítusú szentmisék Argentínában

Többen aggodalmukat fejezik ki a XVI. Benedek pápa által ránk hagyott örökség megmaradása felől, valamint értetlenül állnak az új pápa bizonyos megnyilvánulásai előtt. Azt, hogy valóban van-e okunk a félelemre, az idő dönti el. (Mindenesetre többek megdöbbenésére ad okot a katolikus köszöntés mellőzése, miközben mi a gyermekeinket az illő katolikus keresztény köszöntésre neveljük. A katolikus formulák mellőzésében rejlene a hit továbbadása?)
Érdekességképpen nézzük meg, hogy az új pápa hazájában (felségterületén) milyen gyakori az ún. régi rítusú misék bemutatása.
Először érdemes tisztáznunk, hogy Bergoglio bíboros-érsek egyértelműen a latin nyelv tudásához kötötte a régi forma szerinti misézést, és a Summorum pontificum kiadásától számított 48 órán belül biztosított székvárosában az ilyen liturgiák végzésére alkalmas templomot, közösséget. (Ilyen hazánkban talán nem is történt, vagy nem hallunk róla.)
Egy angol nyelvű blog szerzője szerint előfordulhat, hogy Bergoglio személyesen nem kedveli az ún. usus antiquior-t, de hű akart lenni az akkori pápai rendelkezéshez. Az író kifejezi szándékát, amelyhez mi is társulunk: imádkozzunk a pápáért, hogy belépve a pápai liturgiák világába ismerje fel a hit igazi kifejeződését, és ne csak egy ország szokásait vegye figyelembe. Valamint imádkozzunk érte, hogy péteri szolgálatának kezdetén megkapja a szükséges kegyelmeket. 
Régi rítusú szentmisék Argentínában:
Mar del Plata (Stella Maris kápolna)
Córdoba (Szentháromság kápolna)
San Miguel de Tucumán (Jópásztor kápolna)
Villa Celina, Buenos Aires
San Luis Capital
San Rafael, Mendoza (Szent Péter apostol Plébánia)
La Plata
Rawson, San Juan
Potrero de los Funes
Rawson, Buenos Aires (Szeplőtelen fogantatás Plébánia)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...