A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2013. március 23., szombat

Ébresztő

Itt a nagyhét. Az időjárás viszontagságai mintha nem is az isteni idő szerint járnának. Igen, hiszen mi magunk tettük szélsőségessé az időjárást, a természeti törvényeket. Beleszóltunk - és az visszavág. Vigyázzunk, nehogy a Szentlélek művébe is beleszóljunk!
Nagyhét van, és belépünk Jézussal a szenvedés útját járni. Jeruzsálembe igyekszünk, a mennyei Jeruzsálembe, ahová utat mutat Megváltónk. Nem könnyű ez az út. 
Elgondolkodtató ennek a hétnek a valósága. Számos plébánián hosszas készület előzte meg ezt a hetet: énekpróbák, szertartásmagyarázatok, ministránspróbák, böjti lelkinapok, a szertartást végzők lelki felkészülése... Mit tesznek hozzá a résztvevők? Sajnos a valósághoz hozzátartozik az is, hogy nincs mindenütt igény ezeknek a napoknak a valós, tényleges átélésére, megünneplésére. 
Szombat estére talán összejön annyi barka, hogy mindenkinek jusson - van, ahol kihirdették, hogy mindenki maga gondoskodjon barkáról. Ez sem rossz megoldás. Vasárnap délelőtt több mise is van, esetleg több templomban. Ilyenkor nehéz mindent aznap előkészíteni, tehát fontos, hogy már szombat délután minden készen álljon, a sekrestyés tudja a helyét és dolgát, a pap felkészült legyen, a kántor ne a beharangozáskor lapozgassa a Szent vagy, Uram!-ot. Ez minden napra érvényes. 
Volt az országban egy hely, ahol a cserkészek nagypéntek délutánra szerettek volna a hittanosokkal közösen akadályversenyt szervezni. A parancsnok az illetékes egyházi személy két perces magyarázata után fogadta el csak, hogy nagyhét most éppen erre nem alkalmas. Jézusunk! Nemde a mi bűnienkért haltál meg?
A krizmaszentelési misék után érdekes az agapé, főleg a "helyezkedések". 
De nehéz rávenni a képviselő testület tagjait, hogy vállalják el az apostolok szerepét, és a plébános mossa meg a lábukat! Péternek egyértelmű volt a jézusi válasz: "Péter tovább tiltakozott: „Az én lábamat ugyan meg nem mosod soha!” „Ha nem moslak meg - felelte Jézus -, nem lehetsz közösségben velem." (Jn 13,8)
Az oltármosás jelentősége is fontos. Ezt sem tartják sok helyen. Azután a virrasztás! "Még egy órát sem tudtok velem virrasztani?" (Mt 26,40b)
Nagypénteken és nagyszombaton már ne tegyünk semmi mást, minthogy Jézussal időzünk: keresztje alatt és sírja mellett. Csendben, teljes önátadásban. Ilyenkor tegyünk félre mindent, ne a sonka és a tojás legyen az első - azt is elő kell készíteni. 
Jelentkezzünk felolvasásra a templomban, menjünk el az énekkarba, segítsünk a sekrestyésnek, kérdezzük meg a papot, kell-e valamiben segíteni, söpörjük el a templom előtt a szemetet, vigyünk virágot a szentsírra... 
Éljük át, ünnepeljük meg teljesen ezt a hetet. Milyen csodálatos húsvétvasárnap hajnalunk lenne! A feltámadt Jézussal találkozni az úton. Hát nem lángolna a mi szívünk is? Szembe jön az Úr, és mi leborulunk előtte. Istenem! Vágyakozunk az örök húsvét után! Maradj velünk, Urunk!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...