A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2013. február 13., szerda

Köszönjük, te nagy pápa, kérünk imádkozz értünk!


Az „Úr szőlőskertjének egyszerű munkása” gyermekeit nagyon gazdagon ajándékozta meg – felfogja az Egyház, hogy mi is történik most?
Christof T. Zeller-Zelenberg kommentárja (forrás: kath.net)

Vatikán (kath.net/cz). „Igazi sokk”, mondják egyesek, „végre” kiáltják mások. És senki sem érti, hogy mi is történik itt tulajdonképpen.

Olyan időben élünk, amelyben mindenki görcsösen ragaszkodik saját kívánságaihoz és elképzeléseihez, és annyira fontosnak tartja saját magát. Vannak kevesen, akik saját óhajaikat még engedetlenségre való felhívással is keresztülviszik, és ehhez még Krisztus misztikus testének szétszakítását is elfogadnák. Nekik és mindnyájunknak megmutatja Krisztus földi helytartója, hogy mit jelent a valódi alázatosság. Teljes csendben, hónapokon keresztül, csak Istennel való csendes beszélgetésben fontolgatja, hogy mit kíván Tőle az Úr, és mi lenne a legjobb az Egyháznak, és azután elmegy. Ez emberileg magányos, és majdnem egyedülálló döntés történelmünkben. Egy ember feladja az emberiség legmagasabb és legfontosabb hivatalát. Ezt fiatalabb, és ahogyan reméli, nála jobb kezekbe teszi le. Milyen jele ez a legnagyobb alázatnak! Ezzel azt mutatja meg nekünk, hogy semmi nem rajtunk és a mi teljesítményünkön múlik, hanem minden ajándék és elhívatás. Kizárólag Isten akaratán múlik minden. És Isten a lélek csendjében szól hozzánk, gondolataink és döntéseink magányában. „Nem ti választottatok Engem, Én választottalak titeket” mondja Krisztus. A pápa ezt mutatta meg nekünk. Megyek, amikor felismertem, hogy ez Isten akarata, és hogy valaki más jobban tudná szolgálni Őt, mint én.

A közéletnek mennyi politikusa, menedzsere és más személyei vehetnének példát róla! Ne körözz mindig csak magad körül! Ne azt kérdezd, hogy mi a legjobb nekem, hol lehet a legnagyobb hasznom, hogyan tudok a legjobban csillogni, hanem azt kérdezd, hová akar engem Isten vezetni, akitől az életemet, az egészségemet, a tehetségemet kaptam? Hol akar engem látni? Hogyan működhetek közre legjobban egy új, jobb világ felépítésében, amilyet nekünk Jézus Krisztus mutatott meg?

XVI. Benedek egy nagyon jól berendezett házat hagy ránk. A visszaélési esetek feldolgozását már mint a hit-kongregáció prefektusa magához vonta, és hihetetlen világosan és gyorsan levonta a szükséges konzekvenciákat. Az olyan országokat, ahol az Egyház sok hibát követett el, mint pl. Írországot, új útmutatásokkal és vezetőkkel látta el. Átláthatóvá tette a Vatikán anyagi ügyeit, és lehetővé tette ezek vizsgálatát az Europarat által, amit még olyan nagy országok is, mint Franciaország és Németország máig megtagadtak. Olyan könyveket írt és úgy prédikált, mint alig valaki előtte, aminek eredményeként kivívta magának az olyan jelzőket, mint „a teológia Mozartja”, vagy az „Aquinói Szent Tamás óta a legokosabb ember”. És végül ebben az évben még bevezet minket a böjti időbe, és lehetővé teszi nekünk egy valódi, katolikus böjt megélését. Olyanok vagyunk, mint a bárányok, akik elvesztették pásztorukat, és sokan közülünk el kell, hogy temessék a megszeretett szokásaikat, reményüket és terveiket. Ebben a böjti időben különösen arra szólit fel minket, hogy imádkozzunk az ő és a mi Egyházunkért, a Krisztus Egyházáért. Új pásztorra van szükségünk, és húsvétkor már egy új főpásztor fog beszélni hozzánk a Szent Péter templom loggiájáról. A bíborosok számára intenzív felvonulási parancs van úton. Nincs sok időtök –csak nem akarjátok a legnagyobb ünnepünket pápa nélkül megélni? Nem, azt nem akarjuk. Krisztusnak lesz új helytartója, akit nekünk az égből fognak ajándékozni. Ez a böjti idő valódi böjti idő lesz, és imáink fel fognak szállni a mennybe, együtt XVI. Benedek imáival, aki napjaink legnagyobb élő szentje, az erény és alázat példaképe, a világos döntés példája, az igazság védelmezője. Ő maga azonban teljesen vissza fog vonulni az imádság és csend világába, amint ezt megmondta.

Köszönjük, nagy pápa. A kettős csúcs főpapságának vége – ami II. János Pál megválasztásával kezdődött, és ez csendben és alázatban történik. II. János Pál, aki mindig az emberi élet méltóságáért és nagy értékéért küzdött, a fogantatástól a természetes halálig, megtanította nekünk a szenvedés értékét. Nyilvános szenvedése és halála megmutatta nekünk saját életünk értékét, és rávilágított arra, hogy az életnek van értelme, még ott is, ahol ez az élet nem kívánt vagy nehéz. Ezt milliók ismerték fel, és főpapsága végén világszerte kétszer annyi pap lett, mint annak kezdetén. A katolikus Egyház gyarapodott, és áttörte annak a milliárdnyi embernek a hangfalát, akik sorban álltak. Most valami újat tanulunk. Ez a csend, az alázat, ami túlmutat önmagán, és a legnagyobbak tulajdonsága. Nem engem kell látnotok, hanem magadat bennem, imádkozta az áldott emlékű bíboros, Henry Newman.

XVI. Benedek valóban a mi időnk legnagyobb, és egyben legalázatosabb tanítója. Tekintsünk rá, hallgassunk rá, olvassunk tőle, és mindenekelőtt tanuljunk tőle. Élete példa lehet saját életünk számára. Köszönjük, te nagy pápa. Kérünk, imádkozz értünk!     
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...