A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2012. november 10., szombat

Gondolatok a vasárnapi evangéliumhoz


Illés próféta és az özvegy esete prófétai jel. Emlékezzünk vissza: Jézus inni kért a szamariai asszonytól. Azzal, hogy ugyanazt teszi, mint Illés, beteljesíti a prófétai jelet, de tovább is emeli, mert azután ő ad inni mindazoknak, akik benne hisznek. Beteljesítette Illés próféta jelét, hiszen megismétli. Így már érthető, amikor az írástudók számon kérik tőle, a Messiás eljövetelét meg kell előznie Illésnek. S Jézus azt válaszolja, Illés már eljött. Őbenne jött el. 
Az özvegy mindenét odaadta Illésnek. A szamariai asszony mindenét odaadta  Jézusnak, történetesen az életét. Jézus a kereszten mindenét odaadta értünk, nyomorult emberekért, akiket az ősbűn és bűnös élet korábban teljesen kifosztott. S a kereszten mégis inni kér tőlünk az, aki feláldozta magát értünk.
Jézus felmagasztalta az asszonyt, mert adománya révén kifejezésre juttatta Isten iránti rendíthetetlen bizalmát és ragaszkodását. Teljesen ráhagyatkozott Istenre és kiszolgáltatta magát neki. Jézus elsősorban nem az asszony teljesítményét mérlegelte, hanem jóravaló szándékát. Számára a szándék volt a fontos és az Istenbe vetett bizalom: az önátadás, a ráhagyatkozás Istenre. Így lett Isten ígéreteinek várományosa: ,,Boldogok a lélekben szegények, mert övék a mennyek országa'' (Mt 5, 3).
Jézus nem pénzt kér tőlünk. Nem azt várja, hogy a bankszámlánkat átirányítsuk az egyháznak vagy egy jótékonykodó szervezetnek. Szó sincs róla!
Az Úr azt várja, hogy önmagunkat adjuk át, mondjunk le mindarról, amitől biztonságunkat várjuk. E világhoz való lelki kötődésünkről.
Testvérek, ez a mai evangélium szédítő magassága. Ezt csak hitben lehet megérteni, fölfogni és megcselekedni. Nehéz meglépni és eljutni eddig a pontig. És mi, akik hívő lélekkel hallgatjuk az evangéliumot hétről hétre, nekünk is növekedni kell a hitben.
Jézus nem a farizeusokat ítéli el. Nem ellenük beszél, csupán leleplezi önmaguk álnokságát. S az álnok ember válasza mi is nagyon jól tudjuk, nem a megtérés, hanem kivégezni azt, aki számára tükröt tart.
Az életszentség útját járjuk. Nekünk nem feladatunk tükröt tartani mások elé, de ha életünk tükörként jelenik meg mások számára azt vállalnunk kell.
Kérjük a Mindenhatót, hogy ez a kitüntetett év, a hit évének megannyi kegyelmi ajándéka, amelyet az Úr Krisztus ad számunkra Egyházán keresztül, hozza meg számunkra a hitbeli döntés magasabb fokát.
Istennek minden szentjei! Esedezzetek érettünk. Ámen.
- patricius
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...