A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2012. október 21., vasárnap

Újdonság a pápai misén

A mai szenttéavatási misén XVI. Benedek pápa egy különös liturgikus ruhadarabot viselt a miseruháján, az ún. fanont. (A Vatikáni Rádió beszámolója itt.) A fanon egy kör alakú ruhadarab, régi germán ruha. A X. vagy a XII. században vezették be, kifejezetten a pápai miséken. Fehér selyem keskeny arany csíkokkal. Az elején egy kis hímzett arany kereszt van. A liturgikus reform óta nem volt használatban, csak egyszer: Boldog II. János Pál pápa viselte az 1980-as években. 
Kezdetleges formája már a nyolcadik században ismert, ám kizárólagos pápai használatát rendeletben III. Ince pápa fogalmazta meg. 
Boldog II. János Pál pápa
Felmerül a kérdés, hogy miért kell ezt viselni most, 2012-ben, túl a II. Vatikáni zsinaton. Mons. Guido Marini pápai szertartásmester is elmondta többször, hogy a folytonosság jegyében történnek ezek a látszólagos "újítások". Nyilvánvaló, hogy az újdonság erejével hat, és egyesek számára félelmet is kelt ez a bizonyos "visszatérés". 
"Ecce Agnus Dei..."

Nem tudjuk, mi lesz a következő szimbólum, melyet a Szentatya a folytonosság jegyében alkalmazni fog, de szükséges figyelemmel kísérnünk példáját, és abból okulnunk kell. Az Egyház él, és nem zárta be múltját, sem jelenét a sekrestyék poros szekrényeibe...

VI. Pál pápa

A szenttéavatási szentmisén

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...