A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2012. szeptember 27., csütörtök

Felborult rend - makacs katolikus

Tegnap délben a pápa a liturgiáról szólt az audiencián. Előszeretettel imádkozza a hívekkel közösen nagy ünnepek alkalmával a zsolozsmát. "A liturgia az imádság iskolája." 
Felborult rendszerű társadalmunkban - és itt elsősorban Európára gondolok - gyakori jelenség az, hogy nem a tudás és igazság birtokában lévő személy mondhatja meg, hogy mi legyen, hanem az, aki még nincs a birtokában. Például egy kisiskolás igényeihez kell szabni egy matematika órát, vagy a hittanórát egy gimnazista egyedi elképzeléseihez. Már lassan joga sem lesz az igazság tanításához az oktatónak. A szülők pedig egyre inkább a gyerekük állításai szerint nevelnek, mintsem ősrégi bevált módszerek, eszmék mentén. (Persze, hogyan tennék ezt, ha maguk sem kaptak belőle szinte semmit?) Például a bűnről ne beszéljünk hittanórán, mert bűntudata lesz a gyereknek.
A szülő (aki nevelő is) pedig makacsul ragaszkodik ahhoz, hogy a gyerekének adjunk igazat. Tehát minden elvünket dobjuk el annak érdekében, hogy béke legyen, és ne legyen rossz a gyereknek. 
Hasonló a liturgia és az imádság helyzete. Majd mi csinálunk liturgiát, misét, majd mi megmondjuk, hogy milyen legyen. Majd mi kialakítjuk az Isten házát, berendezzük a magunk ízlése és logikája alapján. Telepakoljuk szobanövényekkel, giccses terítőkkel és szobrokkal, szocreál puffokkal és ikebana vázákkal...
Makacs ember a katolikus manapság. Egyrészt nem tágít attól sem, hogy hát a miserend az ő igénye szerint legyen kialakítva: reggel nem tudunk korán kelni, főzni kell, megyünk a nagyihoz, Vanessza megy az apukájához, Kevin focizni megy, búcsú lesz, most jönnek az amerikai nagybácsik haza...
Makacs, hiszen az imádságát maga alakítja. Nincs benne alázat, hogy belépjen az imádság iskolájába. Az imádság nem pusztán beszéd, és érzelmek kifejezése. Az imádságban Istennel találkozunk. A liturgia példa, iskola az imádkozni vágyó ember számára. A zsolozsma is, hiszen a zsoltárok könyve mint imakönyv vezet minket a hit útján. 
Ne így legyünk makacsok, hanem abban, hogy makacsul ragaszkodunk hitünkhöz, Jézushoz, az apostoli tanításhoz és hagyományhoz. Ragaszkodjunk a liturgiához és Szentíráshoz is. Makacsul ragaszkodjunk Istenhez.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...