A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2012. szeptember 21., péntek

Az ég egyik madara: a kakukk

Becsületes nevén Cuculus canorus, hazánkban védett madár, eszmei értéke 10.000 forint. Főként rovarokkal és hernyókkal táplálkozik, testhossza 33 cm, maximum 130 gramm lehet. Mások fészkét használja. Május és július között van a költési időszaka. Parazita, egy költési idő alatt képes 25 fészket is kihasználni. A nádirigó, a réti pityer és az erdei szürkebegy a kedvenc gazdamadara, de máshová is rak tojást. A fiatal kakukk 50 naposan lesz önálló, de már 19-24 nap után kirepül a fészekből.
Két idézet a Bibliából: "Minden barát azt mondja: "Jó vagyok hozzád". De egyik-másiknak csak a neve barát. Vajon nem halállal felérő bánat az, hogyha a jóbarát ellenséggé válik? Ó, gonosz hajlamok, mire vagytok ti jók? Hogy a világ arcát álnokká tegyétek? A (rossz) barát kihasznál, amíg jól megy sorod, de mikor bajban vagy, ellenséggé válik. A (rossz) barát haszonlesésből mutatja részvétét, de a harc idején a pajzs mögé bújik. Hűséges barátod ne feledd a harcban, gazdagságodban se feledkezz meg róla." (Sir 37,1-6)
"Hiszen ti, okos emberek, engeditek, hogy a balgák megnyerjenek benneteket. Eltűritek, ha valaki szolgává alacsonyít benneteket, ha kifoszt, ha kihasznál, ha fölétek kerekedik, ha arcul üt. Szégyenkezve vallom meg, hogy ilyesmire mi nem vállalkoztunk." (2Kor 11,19-21) 
Antonio Vivaldi egy könnyed művet komponált a kakukk témájára. Az egy-egy lelkiállapot, természeti jelenség ihlette műveinek az a jellemzője, hogy a megadott cím, téma legtöbbször csak a mű egy-két részében szólal meg. 
Johann Heinrich Schmelzer (1620?-1680) osztrák zeneszerző és hegedűművész is írt egy szonátát Kakukk címmel. Jelentős egyházzenei művei is vannak, például misék és vesperások. Zenéjére eleinte az itáliai muzsika hatott erősen.
A kakukk-kérdés végiggondolásában segítségünk a fent említett két szentírási szakasz. Milyen az igazi barát? Vagy: milyen eszméknek, hatásoknak vagyunk képesek engedelmeskedni? Hagyjuk magunkat szellemileg kifosztani, vagy nem? Igen, ezek aktuális kérdések még az Egyházon belül is. Számíthatok-e például bármelyik katolikus testvéremre akkor, ha bajba kerülök? Vagy: kapok-e egyértelmű és világos tanítást az Egyház tanításával kapcsolatban? 
Könnyen válhatunk kizsákmányolt "madarakká", akiket a köznyelv "palimadárnak" nevez. Átvert, lelkileg és szellemileg kizsákmányolt, kihasznált emberekké. Ez persze csak akkor lehet, ha letérünk a Jézus szabta útról. Milyen csodálatos az egyházatyák műve! Vagy azon szentek élete, akik nem tértek le a hit útjáról! Őket kellene követnünk. Sokszor azzal szembesülünk, hogy valaki addig jó csak, amíg van miért "tartani", amíg haszon van belőle. Utána eldobják. A kakukknak csak addig kell a fészek, amíg saját tojását kikölti benne. Addig nem kell neki fészket rakni. Megspórol egy munkát. Elzavarhatja a fészek jogos tulajdonosa? Igen! Tegyük fel, hogy megtévesztés, mellébeszélés áldozatai vagyunk - szellemileg. Rossz, téves információkat kapunk például az Egyház életéből. Vagy akár nem is kapunk. Sajnos a károkozóval nem tudunk mit kezdeni, viszont keményebb erőfeszítéssel mégiscsak sikerül saját lelkünket és szellemünket megfelelő "tápanyaghoz" juttatni. 
Ne hagyjuk, hogy fészkünkbe mások (illetéktelenek) költözzenek!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...