A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2012. augusztus 28., kedd

Fantasztikus hír



Igen, fantasztikus, hiszen ismét világossá vált, hogy magyarul továbbra sem olvashatók XVI. Benedek pápa gondolatai. Olvassa el az alábbi hírt:
"A Szentszék és az Apple elektronikai vállalat megállapodást kötött arról, hogy elérhetővé teszik a pápa tanításait digitális formában táblagépen és okostelefonon.
XVI. Benedek pápa az egyik legszélesebb körben olvasott teológus. Számos nyelvre lefordították műveit, amelyek közül több bestseller lett. A Vatikáni Könyvkiadó és az informatikai óriás megállapodásának köszönhetően a Szentaya művei e-könyv formában is elérhetőek lesznek.
„Stratégiai választásról van szó, előbb-utóbb az elektronikus formátum mindenképpen szükségessé válik” – nyilatkozta Giuseppe Costa atya, a kiadó igazgatója.
A Benedek pápa kateketikai beszédeit tartalmazó sorozat művészeti alkotásokkal illusztrálva már két hónapja megvásárolható az i-Tunes online áruházban. Néhány, nyomtatásban megjelent műve is elérhető digitális formában, amelyeket hamarosan továbbiak követnek.
Az elkészült kateketikai beszédek, amelyek nemcsak elektronikus könyvek, hanem csúcstechnológiás multimédia-termékek, felkeltették a nagyközönség figyelmet. A Vatikán és az Apple megállapodásának hírére az Amazon internetes könyváruház is érdeklődését fejezte ki a pápai szövegek iránt.
MTI/Magyar Kurír" Forrás: Magyar Kurír
Nos, csupán annyi a kérdés, hogy erre mi miért vagyunk büszkék? Ja, hogy kötelező a diplomához a nyelvvizsga, ergo minden diplomás hozzáférhet a pápa beszédeihez, megértheti azokat? Minden említett érdeklődő mellé sorakozunk mi is: nagy érdeklődéssel várjuk, hogy a pápa beszédei mikor olvashatók magyar nyelven i-Podon és egyéb i-Izéken. 
Ha a Szentszék számára ennyire fontos ez a kérdés, és ebben neves és vezető cégekkel jutnak egyezségre, akkor nemde kicsiny hazánknak is arra kellene törekednie, hogy "az egyik legszélesebb körben olvasott teológus" írásait magyar nyelven tegyék közzé? Bízunk abban, hogy a mai kor technológiái nem csupán a szemfényvesztés segítői, hanem valóban "az igazság munkatársai" (Cooperatores veritatis).
Rövid megjegyzés: az Úrangyala imádsága XVI. Benedek pápának röpke öt órán belül olvasható szlovák nyelven (hiteles fordításban), fél órán belül német nyelvű összefoglaló olvasható beszédéről, a Vatikán honlapján olaszul olvasható, többször francia nyelven. Mi, akik oly közel vagyunk a német és szlovák nyelvterülethez, képtelenek vagyunk felvenni a versenyt. Persze nem verseny ez, hanem hit kérdése. Akarjuk, hogy olvasható legyen a pápa beszéde magyar nyelven, vagy nem? Ha igen, akkor megteszünk érte mindent, anyagi áldozatot sem kímélve. Ha nem, akkor meg megteszünk annak érdekében mindent, hogy ne közöljék írásait magyarul.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...