A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2012. április 14., szombat

Az Isteni Irgalmasság vasárnapja - a mi hitünk legyőzi a világot

Az Anyaszentegyház ezen a vasárnapon csodálatos részeket tár elénk a Szentírásból. A János első leveléből vett szakasz összekapcsolja a krisztológiai hitvallást, miszerint Jézus az Isten Fia és a szeretet parancsát. János a második fejezetben arról ír, hogy utasítsuk el a világot. A világnak és a hozzá kapcsolódó bűnöknek a szeretete az átmeneti dolgokhoz való ragaszkodást tükrözi. Isten szeretete ahhoz kapcsolja a hívőt, ami mindörökre "megmarad". 
Az evangéliumban többször halljuk Jézus szavát: "Békesség veletek!" Tamás pedig megvallja hitét Krisztusban. Az igazi békesség a hitből fakad. Az Istenben és Krisztusban való hit ad békességet. Azoknak is, akik "nem láttak és mégis hittek". A hitünk nem tárgyi bizonyítékokon alapul. Nem azért hiszek, mert a Torinói lepel igazi, vagy mert a Szűzanya valahol megjelent. Ezek pusztán egy-egy titokban segíthetnek elmélyülni, felfedezni az események mögötti hittartalmat. De nem oka a hitnek. A hitnek egyedül az az Isten lehet az oka (világával együtt), aki elküldi nekünk a Szentlelket. A hitnek az oka a szeretet, és "Isten a szeretet". Az szeretheti igazán Istent, aki a felebarátját is szereti. "Nehéz szeretni" - halljuk és mondjuk. Ez a szeretet elsősorban elfogadás. Elfogadom, hogy a másik egyáltalán él. A tetteivel lehetnek problémáim, állhatok értetlenül egy-egy cselekedete láttán, de csak ez fog megmaradni belőle, ha nem fogadom el úgy, mint Isten másik teremtményét. 
Isten irgalmassága ajándékozó. Hitet ajándékoz. Hitet ajándékozott Tamásnak is, amikor megmutatta oldalát Jézus, és ma is hitet ajándékoz, amikor végtelen fölségében lehajol a gyönge és esendő teremtményhez, jelenvalóvá válik a pap szavai és cselekedete által az oltáron (még akkor is, ha a pap bűnös), és minden nap velünk van. Ebbe a körbe bekapcsolódni annyit jelent, mint gyermeki módon ráhagyatkozni Istenre, és megalkuvást nem ismerve csak vele lenni. A hit ajándék, de az ajándéknak csak akkor leszünk birtokosai, ha elfogadjuk. Ki kell bontani ezt az ajándékot - meg kell ismerni a hitünket. Erre lesz jó alkalom a Hit Éve is, de már most, a mindennapi teendőink és problémáink között rá kell jönnünk, hogy egyetlen mentségünk Isten lehet. Nem ez a világ fog minket megmenteni, hanem a Krisztusban való hit. Minden másodlagos kérdéssé válik, ha képes az ember alávetni magát a krisztusi hitnek.
"Mindaz, aki hiszi, hogy Jézus a Krisztus, Istentől született. És mindaz, aki szereti azt, aki szült, szereti azt is, aki tőle született. Arról ismerjük meg, hogy szeretjük Isten szülötteit, ha Istent szeretjük, és parancsait teljesítjük. Mert az az Isten szeretete, hogy parancsait megtartjuk; és az ő parancsai nem nehezek. Mert minden, ami Istentől született, legyőzi a világot. Ez az a győzelem, amely legyőzi a világot: a mi hitünk. Ki más győzi le a világot, mint aki hiszi, hogy Jézus az Isten Fia? Ő az, aki víz és vér által jött, Jézus Krisztus. Nem csupán víz által, hanem víz és vér által. És a Lélek az, aki tanúskodik arról, hogy a Lélek igazság." (1Jn 5,1-6)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...