A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2012. március 21., szerda

Miért tartózkodjanak a katolikusok a hústól?

Akad olyan ember is a világ valamely pontján, aki egész nagyböjt idején azt hangoztatja, hogy ő bizony nem eszik húst. Van olyan is, aki az alkoholtól tagadja meg magát - legalábbis ezt közli mindenkivel. Az apostolok halászok voltak, ezért tagadnánk meg magunkat a hústól? Vagy pénteken azért nem ehetünk húst, mert Jézus pénteken halt meg? Nem ezek az elsődleges okok. 
"Friday Fish Fry" - a pénteki sült halnak sokszor jobb íze lehet, mint egy rántott húsnak, bár a magyar mondás szerint a "rántott húsnál nincs jobb sütemény".
A keresztények nemcsak a hústól, hanem a tejtermékektől és a halak fogyasztásától is tartózkodtak. És ez még nem minden! Ugyanis a péntek mellett nagyböjt egész idejére kiterjesztették az önmegtagadást. 
A negyven napos tojás-megtagadás után kialakult a húsvéti tojás-keresés hagyománya. Az angolok gyakran sütöttek húshagyó kedden palacsintát, mivel tojás nélkül nem lehet elkészíteni a palacsintát. 
Egyesek azt mondják, hogy azért kell nagyböjtben halat fogyasztani a hús helyett, mert a Földközi-tenger vidékén az emberek általában halat ettek, és a hús számított "csemegének". Azonban a szarvasmarha és a juh nem volt ritka árucikk. A legeltető életforma igen gyakori volt. 
Aquinói Szent Tamás is azt mondja, hogy az előbb említett ételek fokozzák az ember vágyait. A szüzesség erénye pedig úgy növekszik az Egyházban, ha megtagadják magukat egyesek. Az évek során a böjti fegyelem megengedőbb lett. Már fogyaszthatunk tejet, tojást, csak a hústól kell tartózkodnunk. 
Ha érdeklik a további okfejtések és magyarázatok a böjttel kapcsolatban, olvassa el ezt a cikket. A cikk angol nyelven íródott. Sajnos hazánkban nem találunk olyan népszerű katolikus honlapot, ahol ebben a témában kielégítő választ kapnánk.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...