A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2012. január 31., kedd

Rendelkezés Rómában: középpontban a kereszt

A vatikáni templomokban, valamint a római bazilikákban a keresztnek az oltáron, középen kell elhelyezkednie ezentúl - mindig. Az elmúlt években sokszor a TV-s misékre hivatkozva eltűnt a kereszt az oltárról, mert azt zavarónak vélték. Stefan Heid német teológus állítása azonban az, hogy amikor a pap az oltárnál áll, szüntelenül imádkozik. Minden kérés, dicséret és ima Krisztus által jut el az Atyához. Az imádság beszélgetés Istennel, így igen érdekes lenne, ha nem állna a középpontban az, akivel beszélünk. A misekönyv egy helyen (az I. kánonban) külön felhívja a figyelmet arra, hogy a pap emelje föl tekintetét. Heid szerint amennyiben fölemeli a tekintetét, nézzen a keresztre.
Stefan Heid teljes írása angol nyelven elérhető itt
Stefan Heid 1961-ben született, teológiát, keresztény archeológiát és klasszika filológiát tanult Bonnban. 2000-ben habilitált "Kereszt - Jeruzsálem - Kozmosz" című művével. A Keresztény Régészet Pápai Intézetének professzora. Liturgiatörténetet és hagiográfiát oktat. Eddig hét könyve jelent meg: foglalkozik a cölibátussal, Péter és Pál apostolok római tartózkodásával, az antikrisztus-mítosszal...
Joseph Ratzinger 2003-ban ezt írta: "Az Eucharisztia liturgiájában azonban a pap a népet átvezeti az imádságba, és ezért a néppel együtt az Úr irányába fordul."
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...