A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2011. december 16., péntek

"Ha tolvajok lepnek meg éjjel, annyit rabolnak, amennyi nekik tetszik" - Jer 49,9

Képünk illusztráció
Hittanórán megtanultuk, de a templombúcsúk alkalmával is halljuk, hogy a templomnak van "titulusa", védőszentje. Valakinek a tiszteletére, vagy valaminek a tiszteletére felszentelték. A pilisszentkereszti templomot Szent Kereszt tiszteletére szentelték fel. A ciszterciek és a pálosok is különös tisztelői a Szent Keresztnek. Minden évben kétszer tartjuk a búcsút: tavasszal és ősszel. Budapestről és máshonnan is érkeznek zarándokok, hogy a helyi hívekkel együtt hódoljanak a Szent Kereszt ereklyéje előtt. Ezen ereklye Krisztus keresztjének fönnmaradt részei és szilánkjait jelenti. Az ereklyéket még az első évezredben szétosztották. Ugyanakkor ez az egyetlen ereklye, amelyből nincs "másodlagos ereklye" (az eredetihez hozzáérintett tárgy), illetve nem pótolható. Elterjedt mondás az, hogy a Szent Kereszt ereklyéket összerakva több nagy kereszt állna össze... (ez talán vigasz). Azonban tudjuk: a Szent Kereszt ereklye nem pótolható. 
Az Egyházi Törvénykönyv (CIC) 1190. kánonja így szól: 
1. §. Szent ereklyéket eladni tilos.
 2. §. Kiemelkedő ereklyéket és olyanokat, melyek a nép részéről nagy tiszteletnek örvendenek, semmi módon nem lehet érvényesen elidegeníteni, sem végleges jelleggel máshová vinni az Apostoli Szentszék engedélye nélkül.
 3. §. A 2. § előírása érvényes azokra a képekre is, amelyek valamely templomban a nép nagy tiszteletének örvendenek.
Az 1376-os kánon: Aki ingó vagy ingatlan szent dolgot megszentségtelenít, megfelelő büntetéssel büntetendő.
Talán lesz még egyszer Pilisszentkereszten Szent Kereszt ereklye, mert lennie kell. Az viszont annál nagyobb ünnepélyességgel fog elhelyeztetni oly nagyon tisztelt és féltett templomunkban! 
Vigasztaljon minket Szent Pál apostol gondolata: "Emeljük tekintetünket a hit szerzőjére és bevégzőjére, Jézusra, aki a rá váró öröm helyett elszenvedte a keresztet, nem törődött a gyalázattal, és most az Isten trónjának jobbján ül." (Zsid 12,2)
Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén a prefációban ezt imádkozza a pap: "Te úgy akartad, hogy az emberi nem üdvösségét a keresztfa hozza meg, hogy ahonnan a halál származott, onnan támadjon az élet: a bűn fáján győztes sátánt a kereszt fáján győzze le Urunk, Jézus Krisztus."
A keresztfán Jézus vére ömlött, azon a fán Jézus szenvedett, és felvitt rá minden bűnt - még azt is, amelyet ezután fogunk elkövetni. Miért ne lenne ez a fa számunkra oly szent és sérthetetlen? Ezen a fán törölte el a bűnöket! 
Add meg, Istenünk, akinek Szent Fia Jézus, engedelmes volt a kereszthalálig, hogy hívő közösségünk újra imádhassa őt, mert Szent Keresztje által megváltotta a világot!
(Szüleink, nagyszüleink hányszor csókolták ezt az ereklyét! Hitüket fejezték ki! Hódoltak Isten előtt, aki megváltott minket bűneinktől.)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...