A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2011. december 28., szerda

"Eljött az idő..." - Malcolm Ranjith bíboros a liturgikus reformról

A FIUV huszadik közgyűlése novemberben volt Rómában. December 19-én pedig jelentés készült erről. A résztvevőknek Malcolm Ranjith bíboros (2005-2009 között az Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregáció titkára) levelet írt. 
Ebben a levélben kifejezi örömét azon törekvések iránt, melyek az Egyház igazi liturgikus hagyományát szeretnék visszaállítani. Az imádás növeli a hitet, és a hely, ahol ez történik, transzcendens szintre emeli az embert, mert ott (a templomban) az ember Istennel találkozik. 
A liturgia soha nem lehet az ember műve - szögezi le a bíboros. Ragaszkodni kell a liturgia törvényeihez, mert különben fennáll az aranyborjú imádásának veszélye. Eljött az idő, hogy ne csak megújítsuk a liturgiát, hanem egyre inkább visszatérjünk a hagyományokhoz, mely a zsinati atyák szándékában is jelen volt. 
A bíboros leírja, hogy a Sacrosanctum Concilium gondos olvasata megmutatja, hogy a későbbi liturgikus változtatások nincsenek összhangban a zsinati atyák szándékával. 
Végül kifejezi szándékát újra: "Eljött az idő számunkra, hogy bátran dolgozzunk a reform reformján, visszatérjünk az Egyház igazi liturgiájához, amely a kétezer éves történelemben folyamatosan alakult ki." A bíboros kívánja ezt a munkát, és imádkozik annak sikeréért. 
Malcolm Ranjith neves szorgalmazója az Eucharisztia iránti méltó és helyes tiszteletnek. Kifejti több írásában, hogy a helyes viselkedés a Szentséggel szemben a térdelés. A Szent István Társulat kiadásában megjelent Dominus est könyvecske (írta Athanasius Schneider) előszavát is ő írta. 




Néhány kép és a hír forrása: newliturgicalmovement.org
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...