A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2011. december 28., szerda

2012. február 19. - Konzisztórium

XVI. Benedek pápa február 19-ére hívta össze a bíborosi konzisztóriumot. Ez a dátum a "Cathedra Petri" ünnep előtti hétvége. A konzisztórium a lexikon szerint ez: (lat. consistorium, 'összejöveteli hely'): 1. az ókori rómaiaknál a császár belső tanácsa (→consilium). Már Augustus kisorsoltatott 15 szenátort, hogy belső tanácsosként a szenátus elé terjesztendő ügyeket megbeszélje velük. Mikor megöregedett, s rendszeresen már nem járhatott a kúriába, egy tanácsot vett maga mellé, melyet Tiberius, 2 felnőtt unokája, konzulok és 20 választott szenátor alkotott. Utódai követték ebben, de e tanácsnak nem volt állandó szervezete. Hadrianustól díjazott állás. Diocletianus után  konzisztóriumnak nevezték el. A tanácskozások tárgya a törvényhozás, katonai ügyek, olykor bíráskodás. A határozat nem szótöbbségtől, hanem a császár döntésétől függött. 
2. a →bíborosi kollégium ülése. A pápa parancsára és elnökletével jön össze nagyobb jelentőségű kérdések megvitatására. 1179 óta a konzisztórium legfontosabb feladata a pápát segítő munkáján kívül a pápaválasztás a →konklávé keretében. - A konzisztórium fajtái: a rendes  konzisztóriumra az összes, vagy legalább a Rómában tartózkodó összes bíborosokat egybehívják bizonyos súlyos, de gyakoribb ügyek megtárgyalása végett, vagy valamely egészen ünnepélyes cselekményre (353.k. 2.§). Csakis az ünnepséget tartó rendes  konzisztóriumra lehet a bíborosokon kívül prelátusokat, polgári társaságok (államok stb.) követeit és más meghívottakat bebocsátani. Az ilyen ülést nyilvánosnak is nevezzük (353.k. 4.§). A nyilvános konzisztórium ellentéte a titkos konzisztórium. - A rendkívüli  konzisztóriumra az összes bíborosok meghívást kapnak. Erre akkor kerül sor, ha az Egyház különleges szükségletei vagy igen súlyos ügyek megtárgyalása azt megkívánják (353.k. 3.§). - 1979: plenáris ülés és egyedi konzisztórium (consistorium unicum) megjelöléssel hívtak össze  konzisztóriumot.
Hivatalosan egy hónappal az esemény előtt hirdeti ki az új bíborosok nevét. XVI. Benedek pápa idejében már volt ilyen összejövetel, viszont az általa kreált bíborosok most ülnek össze először együtt.
Több hivatali kinevezés is várható, valamint új bíborosok kinevezése is, mivel több bíboros vagy betöltötte a 80. életévét, vagy időközben elhunyt. A legtöbb választó bíboros Boldog II. János Pál pápa idejében volt: 135.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...