A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2011. november 8., kedd

XVI. Benedek és a liturgikus béke - könyvajánló

Közeleg a karácsony, és így egyre több ajánlat is lesz majd honlapunkon. Azok között a könyvek között böngészünk elsősorban, amelyek interneten is megrendelhetők (általában mindegyik). Szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy karácsonykor igényes és tartalmas ajándék is lehessen szeretteink- vagy éppen saját kezünkben. 
Christophe Geffroy: XVI. Benedek és "a liturgikus béke" című könyve a Sarutlan Kármelita Nővérek és a JEL Kiadó gondozásában jelent meg 2011-ben. Az eredti mű 2008-ban jelent meg francia nyelven Párizsban. 
A könyv hátoldalán ezt olvassuk:
"Vajon a Summorum Pontificum kezdetű apostoli levél, amelyet 2007. július 7-én adott ki XVI. Benedek pápa, fordulatot jelent-e az 1969-es liturgikus reform mozgalmas történetében? Végét jelenti-e egy olyen korszaknak, amelyre rányomta bélyegét, hogy feszültségek, sőt konfliktusok okozta helyzet alakult ki magában az Egyházban? Miért adta ki XVI. Benedek a Summorum Pontificumot? Maga adja meg a kérdésre a választ a püspökökhöz intézett kísérő levelében.
A motu proprio kiadásának "pozitív okaként" "az Egyházon belüli kiengesztelődést" jelöli meg.A cél az, hogy a liturgia ne legyen többé konfliktusok oka, hogy egyazon Egyház tagjaiként, tanuljuk meg egymást megismerni és tisztelni, egyszóval: szeretni.
A mi tájainkon, ahol végigpusztított a materializmus, az individualizmus és a relativizmus, amelyek még az indentitástudatot és az emlékezetet is eltörlik a népekben, a pápa ki akarja engesztelni a modern embert kulturális és vallási gyökereivel.
Christophe Geffroy (1959-) francia író, újságíró, a La Nef katolikus havilap alapítója. Reméljük, hogy kiegyensúlyozott hangvételű, fontos dokumentumok sorát felvonultató könyve a liturgia iránt érdeklődőket termékeny párbeszédre segíti."
A könyv olvasása közben az olvasó rájön, hogy annyira mégsem fekete és fehér ez az ügy, mint azt bizonyos 'hangok' próbálják/próbálták érzékeltetni Egyházon belül és kívül. Ugyanakkor a könyv olvasása nélkül is rájöhet a figyelmes és 'halló' hívő, hogy XVI. Benedek pápa nem "tridentista", vagy nem egy nosztalgiázó idős bíboros, aki éppen hatalma teljében kiéli minden "mániáját". Kimondhatjuk: ő a béke és az egység pápája. 
A könyv itt megrendelhető, de kapható a Szent István Társulat könyvesboltjában is, vagy a saját plébánián a kiadó katalógusából. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...