A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2011. november 23., szerda

Tíz éves a Szent Efrém Férfikar - "A kultúra mindenek felett"

Felhívjuk kedves olvasóink figyelmét egy interjúra. Elsősorban a beszélgetésben elhangzottak miatt, másodszor pedig azért, mert Bubnó Tamás (akivel Filip Viktória beszélget) járt már a Férfikarral Pilisszentkereszten.
Négy részes sorozattal ünnepli a Szent Efrém Férfikar fennállásának tíz éves évfordulóját. A Szent István-bazilikában tartott koncerteket a Julián naptár szerinti ünnepnapokon tartják, mikulás, karácsony, húsvét és pünkösd tematikájával. Bubnó Tamással, az együttes művészeti vezetőjével beszélgetett a fidelio.hu munkatársa. 
"Nem szabad behódolni a nyugatról érkező áramlatoknak sem, csak az befogadható, ami valóban építőleg hat. II. János Pálnak, mint szláv embernek határozott álláspontja volt erről és XVI. Benedek pápa is ragaszkodik a keleti egyházak liturgikus rendjének csorbíthatatlanságához. ...
A Kodály-módszer nem tananyag, hanem magatartás. Az, hogy a pedagógus ezt milyen konkrét tananyagon valósítja meg, az már más kérdés. ...
A Liszt-évforduló engem arra döbbentett rá, hogy mennyire hiányosak az ismereteink Liszttel kapcsolatban. Egyik kárpátaljai barátom hívta fel a figyelmemet arra, hogy Liszt szláv szövegre is írt zenét. Amikor utánanéztem még hatvan vokális művet találtam. Ezek nem a legfontosabb sarokkövei a liszti életműnek, de a Requiemben és a Misében leírtak a vokális zenében új utat nyitottak meg. Az a felrakás, az a gondolkodás, az az örökös kíváncsiság és a hangoknak a mániákus szeretete még a Wagner-operákban sem található meg. Az ő hatalmas átlátó képességével óriási fordulatot vett a zeneszerzés. A klasszikus zene pedig csak így vihető tovább." - vallja Bubnó Tamás. 
Olvassa el az egész beszélgetést!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...