A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2011. november 9., szerda

Ami kimaradt...

Említettük már, hogy a temetőről néhány érdekes információt is leírunk a halottak-napi bejegyzésbe. Nos, ez kimaradt, eddig. Mivel azt is ígértük, hogy novemberben az elmúlásról, halálról, feltámadásról többet lesz szó, talán most sem késő a pótlás. 
1959-ben ezt olvassuk a Historia Domusban: "November hónapban az összes megholtakért tartottunk esti ájtatosságot." Azt, hogy ez melyik napon volt, nem tudjuk.
1981-ben, már Ackermann Kálmán atya plébánossága idején igen jelentős változásokon ment át a temető. Ekkor lett bevezetve a víz. " A hívek régi kívánsága volt, hogy a temetőben több vízcsap is legyen. Erre a célra gyűjtöttünk Mindenszentek ünnepén. 9300.- jött össze. A munkát el is végeztük. 3 csapot szereltünk fel. Az árkok kiásásában Teperics Lajos géppel és sok férfi kézi munkával segített. A szerelési munkát Urbanics Mihály és Bakai Gergely végezte." Ezzel nem volt teljes az újítás, ugyanis 1982-ben, egy évvel később így ír Kálmán atya: "Komoly gondunk a temető, a szarvasok sok kárt tesznek, így bekerítése szükségszerűvé vált. A képviselő testület tagjaival (nyolcan) egy kirándulást tettünk és különböző kerítéseket néztünk meg, végülis Schmidt László betonelem készítő munkája tetszett legjobban s vele kezdtük meg a tárgyalást. Ő vállalta, hogy őszre bekeríti az egész temetőt. A költségvetés 263000.-." Ez volt a már említett rejélyes kérdés, hogy miért is kellett bekeríteni a temetőt. Nem a viráglopás vagy az emberi rongálás miatt, hanem a szarvasok miatt. 
1918-ban a plébános ezt írja a halottak anyakönyvének elejére: "Üdv az Olvasónak! Negyedik éve dulnak a borzasztó véres háborúk. Anyakönyveket vezetni lehetetlen. Plébánia levéltárából illetve könyvtárából vettem ki eme remek szép tiszta könyvet, amelyet gondosan megvonalazva, halottak anyakönyvének megfelel. Pilisszentkereszti templom pénztárának tetemes pénzösszeg meg lesz takarítva." Micsoda optimista hangvétel és milyen reménységet sugallnak a sorok! Mindez a "borzasztó véres háborúk" közepette. 
Ha már említettük a Historia Domust, és néhány hete XVI. Benedek pápa meghirdette A hit évét, amely jövőre a II. Vatikáni zsinat évfordulóján kezdődik, idézzük fel, hogyan írt akkor a zsinatról a pilisszentkereszti plébános. 
1963-ban: "Az idei esztendő a zord és hosszú tél után nemcsak a természetben hanem az Egyház életében is a tavaszvárás, lélekújulás jegyében indul. Az idén szeptemberben folytatódik reméljük nagy sikerekkel zárul az 1962. október 11-én megnyilt II. Vatikáni zsinat. Egyházközségünkben pedig mint a bérmálás esztendeje a Szentlélek kegyelmeit árasztja községünk híveire. Húsvétra készül el a templomtorony ablakainak háborús sérüléseinek kijavitása." (1963!)
„Szeptember 29-én nyitotta meg VI. Pál pápa 2400 bíboros érsek és püspök jelenlétében a II. Vatikáni zsinat II. szakaszát. Megnyitója szerint célja az Egyház reformja a keresztény egység újrateremtése."
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...