A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2011. november 19., szombat

"Africae munus"

A Szentatya Beninben aláírta az afrikai szinódus záródokumentumát. A közel 150 oldalas dokumentum iránymutatást és javaslatokat is tartalmaz az afrikai egyház számára. 
Az első részben a megtérés, bűnbánat, a közösség lelkisége, az evangelizáció és kultúra, valamint Jézus ajándékai: az Eucharisztia és Isten Igéje a téma. Külön részben van szó a családról, idősekről, gyermekekről, férfiakról, nőkről, fiatalokról. Kifejti, hogy az idősek iránt az Egyháznak különös figyelemmel kell lennie. Az élet védelméről, a kormányzásról, és a vallások közötti párbeszédről is beszél.
"A Lélek megnyilvánulásait mindenki azért kapja, hogy használjon vele." (1Kor 12,7) Ez a második rész mottója. Az Egyház tagjairól szóló résszel kezdődik. Ebben a püspökök, papok, misszionáriusok, diakónusok, szeminaristák, szerzetesek, katekéták és laikusok szerepéről szól. Az életszentség csak akkor érhető el számunkra, ha hagyjuk, hogy Isten Igéje és a szentségi élet formáljon minket. Az apostolkodás főbb területeire tér ki ezután, majd Isten Igéjére és a szentségekre. Szent Jeromost idézve vezeti be a Szentírásról szóló gondolatait: "Aki az írást nem ismeri, Krisztust sem ismeri." (Commentariorum in Isaiam prophetam libri, Prol.: PL 24, 17.) Az Eucharisztia méltó ünneplésére hívja az afrikai egyházat. Utal a Sacramentum caritatis enciklikájára is. Hangsúlyozza, hogy Krisztus áldozata erősíti a Vele való személyes kapcsolatunkat, és ezután a közösséget is az erősíti. 
Az új evangelizációról szóló részben utal elődjére, Boldog II. János Pál pápára. A keresztény ember feladata, hogy a "világ világossága" és "a föld sója" legyen.
"Bízzál, kelj fel, téged hív!" (Mk 10,49) Ezt a mottót kapta a záró szakasz. "Állj fel, Afrika Egyháza, Isten családja, a mennyei Atya hív téged, ... aki irgalmas közelségét Fiában, Jézus Krisztusban nyilvánította ki. Kezd el az újevangelizáció útját járni, teljesítsd bátorsággal, ami a Szentlélektől származik!"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...