A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2011. október 17., hétfő

Porta fidei - új apostoli levél (motu proprio data)

A "Porta fidei" apostoli levéllel hirdette meg XVI. Benedek pápa A hit évét. Jelenleg nyolc nyelven érhető el a pápai dokumentum.  
A kezdő gondolat az Apostolok Cselekedeteire utal (ApCsel 14,27): Isten a pogányok előtt is kitárta "a hit kapuját" (porta fidei). A pápa elmondja, hogy a keresztség által nevezhetjük Istent Atyánknak, a Szentháromságban való hit ismerteti fel velünk, hogy Isten a szeretet.
Péter utódaként felhívja a figyelmet, hogy szükséges újra felfedezni a hit útját. Jézus arra hív minket, hogy fedezzük fel őt, hogy élő vizet adjon nekünk. A II. Vatikáni zsinat ötvenedik évfordulója alkalmából tudatosítani kell, hogy a zsinati szövegek nem vesztettek értékükből. 
A hit éve felhívás a bűnbánatra és a megtérésre, hiszen Jézus feltámadása által kiárasztotta a bűnök bocsánatát. "A hit, amely a szeretetben teljesedik ki" (Gal 5,6) - ez vezérelje gondolkodásunkat, amely megváltoztatja életünket. 
"Krisztus szeretete sürget minket" (2Kor 5,14). Ez sarkall minket, hogy hirdessük az evangéliumot. A pápa kifejti Szent Ágoston nyomán, hogy a hit teszi erőssé az embert. Ez ad célt és értelmet a mai embernek. 
A 9. pontban kifejezi reményét, hogy a hívők eljutnak oda, hogy erősítsék a hit ünneplését a liturgiában, különösen az Eucharisztiában, amely "az a csúcspont, mely felé az Egyház tevékenysége irányul; ugyanakkor az a forrás is, amelyből fakad minden ereje" (SC 10.). 
"A kereszténység nem magánügy. A hit döntés, az Úrral lenni és vele élni." - fogalmaz XVI. Benedek pápa. A hit felelősségvállalást is követel, ezért szavainkkal is meg kell vallani hitünket. 
A meghirdetett évben elsősorban a Katolikus Egyház Katekizmusa legyen jelen az oktatásban és nevelésben. Ez a hit támogató eszköze. 
Az apostolok voltak azok, akiket Jézus megtanított arra, hogyan hirdessék az evangéliumot a világban. Ő bízta meg őket, és belőlük váltak a feltámadás félelem nélküli tanúi.
"A hit szeretet nélkül nem terem gyümölcsöt" - írja a pápa. A dokumentum végén kifejti, hogy a világnak szüksége van a hiteles tanúságtevőkre, "akik megnyitják az emberek szívében a vágyakozást Istenre és az örök életre."
Rövidesen olvasható lesz blogunkon az első magyar nyelvű nyersfordítás - reményeink szerint...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...