A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2011. szeptember 8., csütörtök

Szűz Mária születésének napja

KISBOLDOGASSZONY! KÖNYÖRÖGJ ÉRETTÜNK!

Elmélkedés Szűz Mária születésének ünnepén. Írta Prohászka Ottokár.
"A Szent Szűz születése napja örömnap az égben. Isten ismét teremtett egy lelket, melyet a bűn nem homályosít el. Ez a teremtése nem romlik; ez a remeklése érintetlen. A teremtő Isten ismét mondhatja: Tota pulchra, egészen az enyém s ez a szép lélek ma indul meg az élet útjain. A legnagyobb kegyelem, külön őrangyal, különös gondviselés kísérik. Salve, salve, virgo gloriosa! (Üdvözlégy, üdvözlégy dicsőséges Szűz!)
Örömnap ez a földön, hajnalhasadás. Éjben álltunk s hiába vártuk a napot, végre ránk hasadt ez a leheletszerű, királyi bíborba öltözött hajnal; ez napot jelent. S mint az erdő madarai énekelnek a pirkadásban, úgy ébred lelkeinkben imádó, hálaadó éneke. Csakhogy eljött édes, szép hajnal, életünk reménye! Mily erő s bizalom sugárzik belőled!
Örömnap a kereszténységben; megszületik végre az első Istengyermek, a született királynő; a mi Kisasszonyunk. Első is, legszebb is leghatalmasabb; szemünk fénye s dicsőségünk, soraink elé áll. Mit tesznek a népek saját vérükből eredt s történetükkel összeforrt királynőnek? Vitam et sanguinem pre rege et domina Maria! (Életünket és vérünket, királynőnket, Máriáért!)
Örömnapja az életnek; most fakad az erős, szeplőtelen, romlatlan életnek bimbaja; ez az az "inclyta vita", a kitűnő élet, "illustrans ecclesiam", Egyházat beragyogó, mely fényt áraszt ránk. Őszkor születik, mikor a természet halni készül, mintha jelezné, hogy az elhaló természetben kigyullad a kegyelmi élet s hogy ne féljenek hervadástól, kik Istenből élnek. Azért tehát örvendjünk e kedves őszi ünnepen, melynek igénytelenségében őserő s örök élet lüktet. "Nem halok meg, - énekli a lelkem - élni fogok."
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...