A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2011. szeptember 10., szombat

"Boruljunk le előtte makacsul és megadóan"

A Szent Kereszt - Szent Josemaría Escrivá elmélkedése
Az imádás vágya, az engesztelés vágya, nyugodtan és szelíden, de nem szenvedés nélkül. Életetekben valósággá válik Jézus szava: Aki nem veszi föl keresztjét, és nem követ engem, nem méltó hozzám. Az Úr megnyilatkozik nekünk, és mindannyiszor sürgetőbben: jóvátételt és engesztelést kér, végül fölkelti bennünk az égő vágyat, Istenért élni, és megfeszíttetni Krisztussal. De ez a kincsünk cserépedényben van, - megroppanó tehát, törékeny - hogy a rendkívüli erőt Istennek tulajdonítsuk, és ne önmagunknak. 
Mindenfelől szorongatnak bennünket, de agyon nem nyomnak; bizonytalanságban vagyunk, de nem esünk kétségbe; üldöztetést szenvedünk, de elhagyatottak nem vagyunk; földre terítenek, de el nem veszünk; állandóan hordozzuk testünkben Jézus halálát. (2Kor 4,8-10)
Ráadásul azt képzeljük, hogy az Úr nem hallgat meg minket, hogy csak magunkat csaljuk, hogy csak saját hangunkat halljuk, amint önmagával társalog. Azt érezzük, hogy a földön nincs mibe kapaszkodnunk, és az ég elhagyott. Mégis igazi, valóságos irtózást érzünk a bűntől, akkor is, ha bocsánatos. Boruljunk le Előtte makacsul és megadóan, mint a kánaáni nő, imádjuk, és kiáltsunk Hozzá, mint ő: Uram, segíts rajtam. És a szeretet fénye elkergeti a homályt. 
Itt az órája annak, hogy fölkiáltsunk: Emlékezzél meg ígéreteidről, és eltölt engem a remény; ez vigaszt ad majd nekem, aki senki vagyok, és életemet átitatja bátorsággal. Urunk azt akarja, hogy mindenben számítsunk őrá; világossá lesz számunkra, hogy nélküle semmit sem tehetünk, és vele mindenre képesek vagyunk. Így megszilárdul bennünk az elhatározás, hogy mindig az Ő jelenlétében járjunk. 
Isteni tisztasággal felismerjük, látszólag anélkül, hogy magunk is tennénk valamit, hogy ha a Teremtő mindenkivel törődik, még ellenségeivel is, mennyivel inkább gondját viseli barátainak! Eljutunk arra a meggyőződésre, hogy minden rossz, minden nehéz dolog javunkra válik, és ettől egyre jobban eltölti lelkünket az öröm és a béke, amit ezután semmiféle emberi dolog nem tud elrabolni tőlünk; mert ezek után a megpróbáltatások után mindig ott marad rajtunk az ő keze nyoma, az isteni nyom. Akkor aztán magasztaljuk az Urat, Istenünket, aki csodálatos dolgot művelt velünk, és fölfogjuk, hogy olyannak teremtett bennünket, akik mérhetetlen kincset mondhatnak magukénak. (Jn 14,6)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...