A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2011. augusztus 23., kedd

Liturgikus konferencia a domonkos liturgiáról Budapesten

Augusztus 4-8 között zajlott a konferencia Dr. Deák Viktória Hedvig OP nővér kezdeményezésére. Az eseményre meghívott Fr. Augustine Thompson OP szerzetes beszámolója alapján adunk hírt az eseményről. (A fotók is az általa írt cikkből származnak.)
A rendről emondja, hogy a kommunizmus ideje alatt elnyomásban élt. 1991-ben állt vissza a rend. A domonkos nővérek száma a negyvenet közelíti. Ma óvodákban tevékenykednek, négyen pedig egyetemi professzorok a Sapientia főiskolán.
A domonkos rítus szerint bemutatott ünnepi szentmisén minden nővér részt vett.
A három nap során minden misén az Antiphonale Hungaricumból énekeltek. Az utolsó napon, Urunk színeváltozásának ünnepén a saját rítusuk szerint ünnepelt ún. Missa Cantata volt - énekes mise.
A konferenciát a ciszterci nővérek Budapest melletti rendházában tartották.
A zsolozsmát szintén a magyar gregorián dallamokon énekelték. A már említett cikkhez hamarosan a megadott linken új beszámoló készül - angol nyelven.
Magyarország Európában liturgikus és egyházzenei szempontból különleges helyzetben van. Óriási az a kincs, amelyet elődeink ránk hagytak. Dicséretes dolog, hogy a különféle szerzetesi közösségek megújulásukat a gyökerekhez való visszatérésben látják. Hazánkban ismert többek között az esztergomi és az egri rítus (ld. Dobszay László könyve), de a rendek is alkalmazták saját rítusukat. Imádkozzunk azért, hogy közösségeink megújítsák országunk lelki életét.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...