A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2011. augusztus 22., hétfő

A liturgia kincs

A napokban tartottuk Szent István ünnepét, a nemzeti ünnepet. Ez alkalom arra is, hogy egyéb szempontokat is megvizsgáljunk a szent király kapcsán. A liturgia korának kiemelkedő jelentőségű területe volt. Nem csupán az egyházi életben, hanem a kultúrában is jelentős szerepe volt. Dr. Dobszay László világszerte elismert és kedvelt zenetörténész (és egyházzenész) "A középkori magyar liturgia István-kori elemei?" címmel közölt írását ajánljuk most. 
"Bár a liturgia csak egyik megnyilvánulása az egyházi életnek, az előbb mondottak miatt mégis felvethető a kérdés, nem kell-e megkülönböztetnünk a bencések és a bencés kolostorok mint intézmények funkcióját a korai magyar kereszténységben. A történeti adatok fényében nem vonható kétségbe jelentős bencés személyiségek kiemelkedő szerepe a magyar egyházszervezésben. Nem kétséges, hogy István sokat várt attól a spirituális erőtől is, amit a kolostorok belső élete az egész közösség számára tartalékol. Mindazonáltal az egyházszervezet meghatározója első pillanattól kezdve a püspökségek, alájuk rendelt esperességek és föléjük rendelt érsekség (vagy érsekségek) szervezete. Ez magyarázatot ad a tér- és időbeli kontinuitásra is: csak
ezek és ezek iskolái képeztek az egész országterületre kiterjedő, egységes hálózatot, mely relative védett volt az időbeli hullámzástól. Hogy ez tudatos politika eredménye, azt jól tükrözi a régió érsekségei, pl. Salzburg, Esztergom, Prága alapításának eltérő módja." (részlet a cikkből) 
A kor egyházzenei hangulatából pedig álljon itt egy ízelítő. A felvételen Dobszay László, valamint Szendrei Janka vezényli a Schola Hungarica-t. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...