A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2011. augusztus 23., kedd

Limai Szent Róza

1586-ban született Peru fővárosában, Limában. Izabella de Flores névre keresztelték. Bérmanevének a Rózát választotta. Korán elkezdte a vezeklő életformát, amit egyesek csodáltak, mások pedig megvetettek. Kerülte a bűnt, és harcba szállt a bűnre csábító alkalmakkal.
Sienai Szent Katalin, Solanoi Szent Ferenc és Keresztes Szent János is a példaképei közé tartozott. 1606-ban lépett be a domonkos rendbe. Hosszú órákon keresztül tudott szemlélődő imában együtt lenni az Úrral.
Keresztes Szent János tanítványaként abból a felismerésből indult ki, hogy a teremtmény ,,semmi'' önmagától, de Isten épp azért teremtette, hogy a kegyelemmel oly magasságba emelkedjék, hogy a Megtestesült Ige menyasszonya legyen.
A szigorú vezeklés, a másokért való szünet nélküli fáradozás korán ágynak döntötte. 1617. augusztus 24-én halt meg, s utolsó óráiban lassan és nagyon meggondoltan mondogatta: ,,Jézusom, Jézusom, maradj mellettem!'' Amikor holttestét átvitték a Szent Domonkos-templomba, olyan tömeg kísérte, hogy az alkirály katonáinak kellett megvédeniük.
1671-ben X. Kelemen pápa avatta szentté. Ő lett Amerika első szentje. Dél-Amerika és Peru védőszentje. A kertészek és virággal foglalkozók patrónusa.
Limai Szent Róza! Könyörögj érettünk!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...