A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2011. augusztus 5., péntek

Kultúra - kiállítás a gödöllői kastélyban

(MTI) - A számos uniós rendezvénynek helyet adó gödöllői kastélyban a Kincses templomok az első kiállítás az uniós elnökség lezárulta óta - mondta Gönczi Tibor, a kastély ügyvezető igazgatója. Hozzátette, hogy létrejöttéhez két magángyűjtő és több mint húsz intézmény járult hozzá.
 A kastély Rudolf-szárnyának emeleti termeiben szombattól látható időszaki kiállítás Grassalkovich I. Antal alakját, egyházi kapcsolatait helyezi a fókuszba, és egyházi mecénási tevékenységét is új megvilágításba helyezi, hiszen a kapcsolódó anyag még sohasem volt együtt látható, emellett számos olyan darabot is kiállítottak, amelyekkel korábban nem találkozhatott a szakma és a nagyközönség - emelte ki Gönczi Tibor.
A kiállított tárgyak között található a Mária Terézia által alapított Szent István-rend díszruhája, emlékérme és alapszabálya, a királynő által adományozott miseruha és palást, valamint eredeti iratok, relikviák, köztük Grassalkovich Antal végrendelete. Mindezek mellett bemutatják a Váci Székesegyházi Kincstár és Egyházmegyei Gyűjtemény, valamint a plébániák által küldött 18. századi miseruhákat, kelyheket, szobrokat, festményeket.
A Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményéből most először lesz látható a kastélyban Mária Terézia aranyozott ezüst és bécsi porcelán kávéskészlete, melyet 1751-es gödöllői látogatásakor a vendéglátó grófnak ajándékozott, s amely az egyetlen tárgyi emléke a nevezetes vendégeskedésnek.
A kiállítás más különlegességeket is kínál, így például láthatók a kor egyik legnagyobb ötvösmestere, Szilassy János által készített tárgyak. De kuriózumnak számít az az aranyozott szobor is, amely a ravatalon fekvő Nepomuki Szent Jánost ábrázolja. A szent kultuszával, annak tárgyi és írásos emlékeivel külön egység foglalkozik, hiszen a gróf maga is sokat tett a kultusz magyarországi elterjesztéséért.
A kiállítás főhajtás a nagy mecénás előtt, aki hazáját és egyházát szolgálta, és példája bátorítást adhat a mai nehéz időkben - mondta Beer Miklós váci megyéspüspök. Gémesi György polgármester köszöntőjében fontosnak nevezte, hogy a kiállítás a város nagyszabászú kulturális vállalkozása, a gödöllői barokk év és annak központi rendezvénye, a barokk hét keretében nyílik meg.
A kiállítást Kresz Albert fotóművész képei vezetik be, melyeken a Grassalkovich Antal által egykor támogatott templomok láthatók. A tárlat január 29-ig tekinthető meg.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...