A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2011. augusztus 15., hétfő

A Boldogságos Szűz halála

Caravaggio: Szűz Mária halála
Sok katolikus azt állítja, hogy Szűz Mária nem halt meg, illetve nem szenvedett. Kelet az Istenszülő elalvásáról beszél, nyugat pedig (mindamellett, hogy ismeri az elszenderülés kifejezését) egyszerűen halálról beszél.
Egy kevésbé megbízható internetes forrásban (Wikipedia) azt találjuk, hogy a Kelet tanítása szerint Mária természetes halállal halt meg, mint bármelyik emberi lény. A római Egyház tanítása pedig, hogy Mária teste is felvétetett a mennybe. XII. Piusz pápa körlevele, melyet már idéztünk blogunkon, tulajdonképpen nyitva hagyja a kérdést.
A keleti teológia előszeretettel használja a szimbolikus "elalvás, elszenderülés" kifejezést. Nem tagadják ugyanakkor a testi halált. Nyugat hagyományosan először Mária haláláról beszél, majd mennybevételéről. XII. Piusz pápa írásában is megtalálható a 'tagolás', miszerint Mária először meghalt, feltámadt, majd felment a mennybe.
A művészet alapján az a tudat él bennünk, hogy Mária nem halt meg, mielőtt a mennybe ment volna. (Pl. Carracci festménye) A bizánci ikonográfia azonban legtöbbször halottként ábrázolja Máriát. Ebből azonban nem következik egyenesen, hogy Mária nem halt meg, hanem csak "aludt", amikor felvette Isten a mennybe.
A hagyomány szerint, melynek hármas tagolását az imént írtuk, Mária nyilvánvalóan élve ment a mennybe, mert feltámadt. Ezért ternészetes az ábrázolásmód nyugaton.
XII. Piusz pápa a "Munificentissimus Deus" levelében többször utal Mária halálára. A pápa időleges halálról is beszél. Ugyanis nem tartotta fogva a sír, hanem Isten megdicsőítette testben és lélekben is. A halálból győzelmet szerzett. Szent Alfonzt idézve a pápa leírja, hogy Jézus nem akarta, hogy Mária teste sérüljön a halál után. Máriának tulajdonképpen jutalma is a menny, hiszen részt vett abban a "harcban", melyet Jézus folytatott a gonosz szellemmel. A Szűz dicsősége ilyen alapon természetes, és nem vonható kétségbe. A mai olvasmány is ezt tanúsítja, illetve megjövendöli.
XII. Piusz pápa pedig kijelenti, hogy Mária "testestül, lelkestül felvétetett a mennybe".
forrás: The New Theological Movement 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...