A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2011. augusztus 31., szerda

Blogunk egy éve

Mint azt már jeleztük, plébániánk blogja (honlapja) egyéves. Az első napokban a Magyar Kurír is hírt adott a blog működéséről, egy képpel illusztrálva a cikket. Az akkori stílus többször megváltozott, igyekeztünk változatos külsőt adni az oldalnak. A cikk írója "naprakésznek", "áttekinthetőnek" tartotta a blogot. Talán az alázatosság ellen nem vétünk, ha az egy évvel ezelőtti dicséretet ma is méltónak tartjuk...
Akkor még volt hirdetési oldalunk is, de ezt nem volt módunk rendszeresen, "naprakészen" szerkeszteni, így ki is töröltük ezt az oldalt. Működött hittanos oldal is, amelyet töröltünk szerkesztő hiányában. Bízunk benne, hogy a jövőben újraindul az oldal. 
A liturgikus időnek megfelelően nyitottunk mindig új aloldalakat, amiken főleg időszaki imák, képek voltak. Ezek természetesen az időszak végeztével szintén nem voltak olvashatók. 
Újdonságként jelentkezett az új fejléc. Többnyire ez is a liturgikus időszakot követte tartalmában, színeiben. 
Folyamatosan lehet szavazni egy-egy kérdésre. Ezt viszont a látogatók nem használták ki. Egy-egy kérdésre 20-30 olvasó válaszolt, míg a honlap látogatottsága ennél jóval több volt. 
Sokan a Google alkalmazás segítségével találtak ide. A keresendő kifejezés hozta őket ide, ami esetleg szerepelt bejegyzéseinkben. 
Sokat köszönhetünk a falu honlapjának is, ami szintén megjelenít egy hivatkozást az oldalra. 
Profilunkat 656-an tekintették meg. 
A bejegyzések között olvashattunk a szentekről, egyházközségünk történelméről, a Szentatya aktuális gondolatairól, olykor megdöbbentő vagy örömteli hírekről. Sorozatok is voltak a honlapon a vasárnapi elmélkedések mellett. Videók és képek gazdagították a honlap tartalmát, minőségét. 
Igyekeztünk kulturális szempontból is tájékozottak maradni. 
Nagy előnye a honlapnak a szlovák nyelvű oldal, ahol imádságok vannak. Sokan például Szlovákiából nézték meg a honlapot.
A korral haladva (ebben a tekintetben) csatlakoztunk a facebook közösségi oldalhoz, ahol "lájkolhatnak" minket (ez a 'tetszik' gomb, amivel kifejezik az emberek egyetértésüket). Itt 23 személynek tetszünk. 
A falu ciszterci múltjára tekintettel külön oldalunk van a kolostorról. Külön oldalon olvasható a Charta caritatis, amely a ciszterek egyik alapvető dokumentuma. Érdemes többször belegondolni abba, hogy egykor itt Istennek élő szerzetesek biztosították az ország lelki hátterét - imádkozva és dolgozva. 
A közelünkben álló Szentkút is helyet kapott a blogon. Itt képekben mutatjuk be a szent helyet. 
A blog kezdetekor elsőként olvashattunk Ackermann Kálmán plébános atyáról, akinek szintén külön oldala van a itt. "A középkori Magyarország legjelentősebb ciszterci monostora emlékének méltó megőrzését, a romok megmentését és a kutatás folytatását miden rendelkezésére álló eszközzel segíti." Érdemes erre is többet gondolnunk...
2010-ben 80 bejegyzés készült. 2011-ben pedig 540 - eddig. 
"Termékeny" időszak volt a nagyböjt, ekkor több látogatónk is volt. Igyekeztünk méltó módon készülni Jézus Krisztus szenvedésének időszakára, halálára és dicsőséges feltámadására. 
Sokat írtunk a szentségekről, az Eucharisztiáról, amely életünk középpontja. 
Talán a sok blog és honlap, az állandó hírfolyam között mi is elfoglaljuk méltó helyünket. Nem nézik olyan tömegek ezt az oldalt, mint bizonyos bulvár lapokat, vagy életmód magazinokat. Noha a kereszténység bizony életmód - vagy inkább életforma. 
A bloggernek köszönhetően a régebbi bejegyzéseket újra meg újra el lehet olvasni. Egy évre való már született - újat mondani pedig még mindig lehet. A keresőben pedig kifejezésre, címre, szentre is rákereshetünk. A beszámolóba természetesen nem írhattunk be mindent, de nagy vonalakban jó visszaemlékezni. 
Reméljük, hogy vannak "törzsvendégeink", akiket továbbra is szívesen "látunk" így is, viszont a plébánián is. A közelgő búcsún például szívesen látjuk azokat az olvasóinkat is, akik nem Pilisszentkereszten laknak. 
Adjuk tovább mindenkinek, hogy létezik a honlap, hirdessük, terjesszük. 
A jövőre vonatkozó terveinkből már tudható az ötödikén kezdődő sorozatunk. Ez készül, és reméljük sikerül megvalósítanunk végig.
Terveink között szerepel egy sorozat a bűnbánat és az Eucharisztia szentségéről. A szavazásokat szeretnénk továbbra is működtetni. A hit útján című blogunk pedig majd a hit kérdéseivel foglalkozik a Szentírásra és a Katekizmusra támaszkodva. Emellett szeretnénk aktuális kérdésekkel is foglalkozni. 
A plébániai honlap egy évének szándéka a lelki igényesség és hit jegyében zajlott, célunk volt segíteni a hitben való elmélyülést. Egy katolikus weboldal nem is tehet mást. Célunk továbbra is az, hogy ezen a csatornán keresztül segítsük az elmélkedni, olvasni, imádkozni, tanulni vágyó hívőt, vagy éppen keresőt. 
Honlapunkat az évforduló alkalmával a Szent Kereszt oltalmába helyezzük. Felajánljuk minden írásunkat, jövőbeli tevékenységünket, látogatóinkat és családjukat. Tekintsünk fel arra, "akit keresztül szúrtak", és kérjük végtelen irgalmát. Ne ügyeskedés, ne okoskodás, hanem a Szentlélek legyen vezetőnk, és így, alázatosan keressük az Igazságot és a tökéletes békét. 

Felajánló ima:
Tekints le, kérünk Istenünk, családodra, amelyért a mi Urunk Jézus Krisztus vonakodás nélkül a bűnösök kezére adta magát és vállalta a keresztre feszítés kínjait. 
Kérve kérünk Urunk Jézus Krisztus, legyen erőnk keserves kínszenvedésed; az védjen, őrizzen és oltalmazzon meg minket. Szent sebeid legyenek az étel és ital, amely táplál és gyönyörködtet. Hulló szent véred legyen minden vétkünk tisztogatója és elégtétele. Halálod legyen örök dicsőségünk. Amen. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...