A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2011. július 1., péntek

Felavatták II. János Pál pápa szobrát Szentendrén

Felavatták boldog II. János Pál pápa szobrát szerda este Szentendrén; az alkotást Paskai László bíboros, nyugalmazott esztergom-budapesti érsek áldotta meg a Péter-Pál-plébániatemplom előtti Szent Erzsébet téren.
(MTI) - A szentmise utáni avatási ünnepségen mondott beszédében Agata Zajega, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövetségének első tanácsosa a XX. század egyik legfontosabb szereplőjének nevezte II. János Pál pápát. Nemcsak pápai küldetése, egyházfői szolgálata tette azzá, hanem lengyel hazafisága is, munkássága nyomán történelmi változások sora indult meg a régióban. A pápa utazásai, közvetlensége, természetessége révén kerülhetett közel a hívekhez - mondta, majd köszönetét fejezte ki a lengyel állam nevében.
Harrach Péter, a KDNP parlamenti frakcióvezetője arról szólt, hogy II. János Pál hosszú pápasága alatt "olyan személyiség bontakozott ki előttünk, aki nemcsak diplomáciai képességeivel, bölcsességével és mély hitével, emberségével keltett szimpátiát a világban, hanem az egyházat is békében és fegyelemben tudta megőrizni". Mint mondta, a magyar nemzet köszönettel tartozik neki, fontos szerepet játszott abban a folyamatban, amely a kommunista rendszer lebontásához és egy új világ felépítéséhez vezetett.
"Az ő eszköze kulturális ellenállás volt, s Lengyelország nehéz pillanatában az ő bölcsessége, diplomáciai érzéke és embersége tudta olyan irányba terelni az eseményeket, hogy végül a rendszer felbomlott" - tette hozzá. A Szent Erzsébet téren felállított, süttői mészkőből készült egészalakos szobor Páljános Ervin szentendrei művész alkotása. (kultura.hu)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...