A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2011. június 12., vasárnap

A Szentlélek hatodik ajándéka - Jámborság

"Jöjj el, Lélek, Életadó, örök Jámborság! Járj át minket szellemeddel: szállj le népedre! Krisztus szerint alakítsál, Jámborság Lelke!" (ÉE 129)
Folytatva a Szentlélek ajándékairól szóló elmélkedésünket, a mai napon az utolsó kettőt röviddel egymást követően olvashatják. Clairvaux-i Szent Bernát felidézi az egyik boldogságot: "Boldogok a szelídek, mert övék lesz a föld." (Mt 5,4) Másutt a Szentírás azt mondja, hogy Mózes a legszelídebb ember, és Jób az ilyenekre mondja: "az Úrnak szeme az igazakon nyugszik, azokon, akik bíznak kegyelmében, hogy lelküket a halálból kimentse és táplálja éhségükben." (Zsolt 33,18-19) Az Úr a kevélyeknek pedig ellenáll. Egy angyal, ha büszkeségét fitogtatja, a pokolba esik, míg az ember, aki megalázza magát, a mennybe jut. Jézus azt mondja, hogy az lesz az első köztünk, aki a másik szolgája lesz. "Tanuljatok tőlem, mert szelíd vagyok és alázatos szívű" (Mt 11,29). Jézust kell utánozni, ahogyan tették ezt a szentek. Általuk tudott megújulni az Egyház, amelyet a Lélek éltet. Nagy Szent Gergely pápa azt mondja, hogy a hiú dicsőség úgy száll el, mint a por. Idézzük fel a farizeusról és a vámosról szóló történetet:
"Az elbizakodottaknak, akik meg voltak róla győződve, hogy igazak, s a többieket megvetették, ezt a példabeszédet mondta: "Két ember fölment a templomba imádkozni, az egyik farizeus volt, a másik vámos. A farizeus odaállt előre, és így imádkozott magában: Isten, hálát adok neked, hogy nem vagyok olyan, mint a többi ember, rabló, igazságtalan, házasságtörő, mint ez a vámos is. Kétszer böjtölök hetenként, mindenemből tizedet adok. - A vámos megállt hátul, szemét sem merte fölemelni az égre, inkább a mellét verte és könyörgött: Isten, irgalmazz nekem, bűnösnek! - Mondom nektek, hogy ez megigazultan ment haza, az nem. Aki magát felmagasztalja, az megaláztatik, aki megalázza magát, az felmagasztaltatik." (Lk 18, 9-14)
Aki büszkélkedik jótetteivel, nem igazán jámbor. Isten előtt az alázat teszi naggyá az embert. A keresztény ember a Lélek által felismeri az Eucharisztiában jelen lévő Jézust, és alázatosan leborul előtte. Vianney Szent János az Eucharisztia lényegét röviden így fogalmazta meg: "Ő van itt!" A jámborság Krisztusban nyer értelmet, és az Eucharisztia által növekszik. Adja meg nekünk a Lélek, hogy önmagunkat legyőzve felismerjük a Szent Ostyában: "Dominus est!" - "Az Úr az!"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...