A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2011. június 3., péntek

Lwanga Szent Károly és vértanú társai emléknapja

Kép: ucatholic.com
Szent Károly a 22 ugandai vértanú egyike. Barátait ő keresztelte meg, és inspirálta őket a szüzességre és az életszentségre. 13-30 éves társait védte attól, hogy részt vegyenek a rituális szexuláis cselekményekben. Az uralkodó sokáig türelmes volt a keresztények iránt, de segítői és tanácsadói meggyőzték, hogy uralmára a keresztények veszélyt hozhatnak. (Mivel nem vettek részt az öldöklésben, az erkölcstelenségekben, bálványimádásban.)
Amikor Károlyt halálra ítélték, békésnek, vidámnak látszott. A máglya készítésekor azt kérte, hogy ő maga is rendezhesse a tűz számára összehordott ágakat. Ezután feküdt rájuk. Nem sírt, miközben égett: csak annyit kiáltott, hogy "Ó, Istenem!". VI. Pál pápa avatta őket szentté 1964-ben. Az Afrikai Katolikus Ifjúsági Akció védőszentje Szent Károly.
"Istenünk, ki úgy rendelted, hogy a mártírok véréből sarjadjon a kereszténység vetése, engedd kegyesen, hogy Egyházad szántóföldje, amelyet Szent Károly és társainak vére öntözött, aratásodra bőséges termést hozzon!"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...