A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2011. június 30., csütörtök

Jézus Szent Szíve ünnepe

Jézus Szíve oltárkép
a bécsi Stephansdom-ban
Az ünnep gyökerei a középkorra nyúlnak vissza. Alacoque Szent Margit látomása alapján lett hivatalos ünnep. "Amikor azonban Jézushoz értek, látták, hogy már meghalt. Ezért nem törték meg a lábszárát, hanem 34az egyik katona oldalába döfte a lándzsáját. Nyomban vér és víz folyt belőle." (Jn 19,33) János tanúsága az ünnep alapgondolata. A kereszten átszúrták Jézus szívét. A támadó lándzsa a bűn jelképe, a Szív pedig Isten irgalma. 
XVI. Benedek pápa ezt írja 'Deus caritas est' enciklikájában: "Kereszthalálában történik meg teljesen Istennek az az önmaga ellen fordulása, melyben önmagát ajándékozza oda, hogy az embert újra fölemelje és megmentse – ez a szeretet legradikálisabb formája. A Jézus átszúrt oldalára emelt tekintet, amelyről János beszél (vö. 19,37), megérti, hogy mi volt ennek az írásnak a kiindulópontja: „az Isten szeretet” (1Jn 4,8). Ezt az igazságot Jézus átszúrt oldalában lehet szemlélni, és belőle kiindulva lehet meghatározni, hogy mi a szeretet. Ebből a látásból találja meg a keresztény ember életének és szeretetének útját." (12.)
A katolikus egyház tanítása szerint ebből az átszúrt sebből születik meg az Egyház. "Ha valaki szomjazik, jöjjön hozzám" - mondja Jézus. Viszont akkor még nem kapták meg az apostolok a Lelket, aki feltárja számukra a hit értelmét és titkait. Jézus megdicsőült a kereszten, ahol vérét ontotta. Ebben az áldozatban és a Lélek kiárasztásában rejlik az Egyház születése. A kereszthalál új teremtés. Ahogyan a világ teremtésekor "Isten Lelke lebegett a vizek felett", úgy most is a Lélekben teremti újjá Isten az emberiség életét egy új szövetségben. 
A Jézus Szíve-tisztelet fő tejesztői a jezsuiták voltak a 17. században. Szokás minden hónap első péntekén Jézus Szíve tiszteletére szentmisét bemutatni. Az ünnep gondolatának középpontjában az engesztelés van. 

Engesztelő imádság Jézus szentséges Szívéhez

Édes Jézus, kinek túláradó szeretetét az emberek iránt nagy hálátlanul annyi nemtörődéssel, hanyagsággal, megvetéssel viszonozzák, íme mi oltáraid előtt leborulva különös tisztelettel kárpótlást akarunk nyújtani az emberek bűnös közönyösségéért és a sérelmekért, amelyekkel szerető Szívedet mindenfelől illetik.
Azonban megemlékezünk róla, hogy valamikor mi is ilyen méltatlan magatartást tanúsítottunk, azért mélységes fájdalomba borulva először is mimagunk számára kérjük irgalmadat. Készek vagyunk önkéntes engeszteléssel elégtételt adni nemcsak a magunk bűneiért, hanem mások vétkeiért is, akik az üdvösség útjától messze eltévedve, hitetlenségükben megátalkodott szívvel, Hozzád, a pásztorhoz és vezérhez, szegődni nem akarnak, avagy a keresztségi fogadalmat lábbal tapodva a Te törvényed édes igáját lerázták. 
Mindezeket a szánandó bűnöket összesen és általában kiengesztelni törekszünk, egyenkint pedig jóvátenni akarjuk: az életmód és az öltözködés fényűzését és szemérmetlenségét, a romlottság számtalan tőrvetését az ártatlanok lelkére, az ünnepnapok megszegését, a Te nevedre és szentjeidre szórt szörnyű káromlásokat, a Te földi helytartód és a papi rend gyalázását, magának az isteni szeretet szentségének mellőzését, vagy hajmeresztő szentségtöréssel illetését, végül a nemzetek hivatalos bűneit, amelyek a Te általad alapított egyház jogaival és tanító hivatalával szembeszállnak.
Óh, vajha ezeket a bűnöket saját vérünkkel lemoshatnók!
Most pedig a megsértett isteni méltóság kárpótlására fölajánljuk Neked ugyanazt az elégtételt, amelyet Te egykor az Atyának a kereszten bemutattál és oltárainkon naponkint megújítasz, a Szűzanyának, minden szenteknek s a jámbor híveknek jóvátételeivel együtt, és szívből megígérjük, hogy a magunk és mások régi bűneit, úgyszintén nagy szereteted semmibevételét ezentúl erős hittel, tiszta erkölcsökkel, az evangéliumi törvény, különösen a szeretet parancsának tökéletes megtartásával, amennyiben rajtunk áll és a Te kegyelmed megsegít, jóvátesszük; másrészt minden Téged érhető sérelmet erőnk szerint megakadályozunk és a Te követésedre minél több embert megnyerünk. 
Fogadd kérünk, kegyes Jézus, az engesztelő szent Szűz Mária közbenjárására ezt az önkéntes engesztelő hódolatot és tarts meg minket hűségesen köteles szolgálatodban mindhalálig a végső állhatatosság nagy kegyelmének erejével, hogy valamennyien eljussunk végül abba a hazába, ahol Te az Atyával és a Szentlélekkel együtt élsz és uralkodol, Isten, mindörökkön örökké. Amen.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...