A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2011. május 14., szombat

Rövid hír

Németországban (ahová a Szentatya ismét utazik) óriási ellenérzéseket váltott ki sokakban a tegnap megjelent szentszéki instrukció. Ugyanakkor vasárnap (Húsvét 4. vasárnapján) reggel 08:00-kor a Szent Péter Bazilikában Walter Brandmüller bíboros a rítus rendkívüli formájában mutat be szentmisét. A szentmisén éneklő kórust Domenico Bartolucci bíboros vezényli. A Szent Péter Bazilika "Chatedra Petri" oltáránál (a bazilikában a legelső) ötven éve nem mutattak be ilyen szentmisét, így ez történelmi alkalom lesz.
A II. Vatikáni Zsinat "Sacrosanctum Concilium" kezdetű liturgikus konstitúciója (ez volt időrendben az első) így fogalmaz a negyedik pontban: "Végül a hagyományhoz híven a Szentséges Zsinat kijelenti, hogy az Anyaszentegyház az összes törvényesen elismert szertartást egyenjogúnak tartja és egyenlő tiszteletben részesíti; azt akarja, hogy ezek a szertartások a jövőben is megmaradjanak és mindenképpen ápolják is őket; és óhajtja, hogy ahol szükséges, megfontoltan, de egész terjedelmükben az egészséges hagyomány szellemében vizsgálják fölül, s napjaink viszonyainak és igényeinek megfelelően új élettel töltsék meg őket."
Nolai Szent Paulinus pedig így szól: "Minden elmúlik, de a szentek dicsősége a mindeneket megújitó, de változatlan Krisztusban megmarad."
Boldog II. János Pál pápa pedig folytatja: "A liturgikus esztendő folyamán, az egész évet tagoló vasárnapok megünneplésével a keresztény ember egyházias és lelki törekvése mélyen Krisztusba gyökerezik, aki életének alapja és értelme. Így a vasárnap a természetes modell a liturgikus esztendő azon ünnepeinek megértéséhez és megüléséhez, melyeknek oly nagy jelentősége van a keresztény életben, hogy az Egyház kötelezően előírta a szentmisén való részvételt és a munkaszünetet akkor is, ha hétköznapra esnek." (Dies Domini, 1998. május 31., 78-79.)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...