A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2011. május 24., kedd

Liszt-év 2011. Programajánló

fotó: mozartknabenchor.at
Szentendre város zenekara, a Szentendrei Kamarazenekar a vele évtizedek óta baráti és munkatársi viszonyban álló Mozart Knabenchor osztrák fiúkórussal közösen adja elő Liszt Ferenc Koronázási miséjét a szentendrei Péter-Pál templomban május 29-én délután 4 órai kezdettel.
Liszt a Koronázási misét 1867-ben arra az ünnepi szentmisére komponálta, melynek keretében magyar királlyá koronázták Ferenc József császárt és hitvesét, Erzsébetet. A szertartás a Budavári Mátyás templomban történt, ez az esemény tett pontot a történelmi jelentőségű kiegyezés végére. Liszt Ferencre emlékezve különösen széppé és jelentőssé teszi a szentendrei hangversenyt, hogy azon magyar és osztrák muzsikusok közösen adják elő ezt a zeneművet, az osztrák kórus vezető karnagya, Peter Lang vezényletével. (kultura.hu)
Ezen a napon este 18:00-kor templomunkban is hangverseny lesz, melyen pomázi óvónők énekelnek. Megfontolandó ezért mindkét esemény, de aki autóval megy Szentendrére, az még éppen hazaérhet az itteni koncertre.
A Szentendrei Kamarazenekar 1978 novemberében alakult, alapító tagjai a szentendrei zeneiskola tanárai és volt növendékei voltak, majd a tagság fokozatosan bővült a Szentendre környéki településeken lakó muzsikusokkal és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hallgatóival. Alapító karmestere, Fenyő Gábor ma is a zenekar vezetője. A zenekar fokozatosan fejlődött és ezzel párhuzamosan egyre népszerűbb lett a szentendrei közönség körében. Az immár több mint 30 év alatt hagyománnyá vált az évente megrendezett Virágvasárnapi hangverseny, az augusztus 20-ai ünnepi koncert, a karácsonyi és az újévi hangverseny. Az eltelt évek alatt a Kamarazenekar külföldi kapcsolatokat is kiépített, Szentendre testvérvárosain kívül osztrák kórusokkal. E kapcsolat keretében sok közös hangversenyt adott a nagy nemzetközi hírnévvel is rendelkező, bécsi székhelyű Mozart Fiúkórussal. (dunakorzo.info)
Belépőjegy: 1500 Ft
Jegyek kaphatók: Tourinform Szentendre (26/317-965, -966) és a koncert előtt a helyszínen

Liszt Koronázási miséjét eredeti "környezetben" is meghallgathatja a budapesti Belvárosi Főplébániatemplomban 2011. június 26-án.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...