A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2011. május 27., péntek

Ahol a spiritualitás és a művészet találkozik

XVI. Benedek pápa tegnap a Santa Maria Maggiore bazilikában imádkozott és mondott beszédet az olasz püspökök társaságában. A Szentatya és a püspökök Itália egyesülésének évfordulója alkalmából jöttek össze. Beszélt Szűz Máriáról, aki az egység anyja az olaszok számára is. A politikai egyesülés a közös vallási és történelmi múltban gyökerezett. A pápa utalt a bazilika szépségére: ez egy jelentős és "gyönyörű bazilika, ahol a spiritualitás és a művészet találkozik" mintegy szövetségben egymással. A 150 évvel ezelőtti politika a pápákat arra buzdította, hogy az egész olasz népet bízzák a "Mater Unitatis", azaz az egység Anyjának oltalmába. Az egyházmegye feladata továbbra is, hogy ez a kezdeményezés továbbra is megmaradjon, mint a következő nemzedékekért való aggodalom jele. Május hónapjáról szólva elmondta, hogy ilyenkor szép hagyomány Máriának szentelni a hónapot. Mária iránti tiszteletünk leginkább a rózsafüzér imádkozásában nyilvánul meg, hiszen a sok jót, amit Istentől kapunk azt Mária által kapjuk meg. Az imádságról elmondta, hogy annak csúcspontja a liturgiában van, amelyet az Egyház élő hagyománya őrzött meg. Az Egyház nem változik, nem kerül ellentmondásba a hagyománnyal. A pápa emlékeztetett arra, hogy ezt a bazilikát szentelték elsőként Isten Anyja, Szűz Mária tiszteletére nyugaton. Ezután tovább megy: Boldog II. János Pál pápa 2000-ben a Szent Kaput megnyitotta, és Máriára bízta a jubileumi évet. Az ima segít felismerni az Urat, aki életünk középpontja. Mária a modell számunkra, hogy szemléljük az Urat. II. János Pál tanított minket, hogy az ember számára Krisztus az egyetlen igazság, és ehhez az út Mária. Felhívta a figyelmet az Efezusi zsinatra (431), mely a bazilika kapujába van gravírozva. Ekkor védte meg az Egyház azt a dogmát, hogy Mária "Theotokosz", vagyis Istenszülő. Kifejezi az egységet, mely Krisztus emberi és isteni természetében van.
Minden embernek lehetősége van az újjászületésre, és Isten akaratát élni. A hit hidat képez az emberek és kultúrák között. Olaszország büszke lehet rá, hogy az Egyház nagy részt vállalt 150 évvel ezelőtt az egyesülésben. Az Egyház nem kívánja "felváltani a politika felelősségét", de nem adja fel, hogy "támogassa az alapvető emberi jogokat". A tapasztalat, hogy Isten győzőtt a halál felett, ad reményt számunkra ma is.
A Szentatya Máriára bízta Olaszországot. Azért imádkozott, hogy a politikai erők felnőjenek az összefogás lehetőségének felismeréséhez, hogy az ország javának és előmenetelének ügyét mindenki érezze közös feladatának és a megoldásokat együtt keressék - akár az ellenzékkel együtt is. Mária példája egy igazságosabb társadalom előtt nyitja meg az utat, hogy felfedezzük újra az emberi szív mély értékeit. Az Istenszülő ösztönzi a fiatalokat a család támogatására, a betegek segítésére. Segít, hogy könyörögjünk a Szentlélek kiáradásáért, aki segít felismerni az Urat.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...