A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2011. április 16., szombat

A keresztség szentségéről

Holnaptól sűrűsödnek az események a templomokban, ezért ma, még utoljára a nagyböjtben elmélkedjünk a keresztség szentségéről. Eddig két cikk (1, 2) szólt a keresztségről, de több bejegyzésben utaltunk rá. XVI. Benedek pápa az idei nagyböjt témájaként tárta elénk ezt a szentséget. Most lássuk, hogy a Katolikus Egyház Katekizmusának Kompendiuma mit ír a keresztség szentségéről:
253. Milyen előképei vannak a Keresztségnek az Ószövetségben? - Az Ószövetségben a Keresztségnek különféle előképei vannak: a víz, az élet és a halál forrása; Noé bárkája, mely a víz által ment meg; átkelés a Vörös-tengeren, mely megszabadítja Izraelt az egyiptomi rabszolgaságból; átkelés a Jordánon, mely bevezeti Izraelt az ígéret földjére, amely az örök élet képe.
255. Mióta és kit keresztel meg az Egyház? - Az Egyház Pünkösd napjától kezdve szolgáltatja ki a Keresztséget annak, aki hisz Jézus Krisztusban.
261. Szükséges-e a Keresztség az üdvösséghez? - A Keresztség szükséges az üdvösséghez mindazoknak, akiknek hirdették az evangéliumot és lehetőségük van e szentség kérésére.
262. Lehet-e üdvözülni Keresztség nélkül? - Mivel Krisztus mindenki üdvösségéért meghalt, Keresztség nélkül is üdvözülhetnek mindazok, akik a hitért halnak meg, a katekumenek, és mindazok, akik a kegyelem indítására anélkül, hogy ismernék Krisztust és az Egyházat, őszintén keresik Istent, és törekszenek teljesíteni az Ő akaratát (vágykeresztség). Ami a Keresztség nélkül nélkül meghalt kisgyermekeket illeti, az Egyház liturgiájában Isten irgalmasságára bízza őket.
263. Melyek a keresztség hatásai? - A Keresztség megbocsátja az eredeti bűnt, az összes személyes bűnöket és a bűnért járó büntetéseket; a megszentelő kegyelem által részesít a szentháromságos isteni életben; a megigazulás kegyelmével Krisztus és Egyháza tagjává tesz; részesít Krisztus papságában és megalapozza az összes keresztényekkel való közösséget; megadja a teológiai erényeket és a Szentlélek ajándékait. A megkeresztelt örökre Krisztushoz tartozik: meg van jelölve Krisztus eltörölhetetlen pecsétjével.
264. Mi a Keresztségben kapott keresztény név jelentősége? - A név fontos, mert Isten mindenkit név szerint, azaz a maga egyszeriségében ismer. A Keresztséggel a keresztény az Egyházban megkapja saját nevét, lehetőleg egy szent nevét, hogy ő az életszentség példaképe legyen a megkereszteltnek és közbenjárást biztosítson számára Istennél.
A Katolikus Egyház Katekizmusa az 1212. ponttól az 1280-ig ír a keresztségről.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...