A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2011. március 24., csütörtök

A hírvivő ünnepe

Ma emlékezünk meg Gábriel főangyalról. Gábriel csak 1921-ben került be a hivatalos Római kalendáriumba, ekkor ünnepét március 24-re tették. 1969-től azonban Szent Mihállyal és Szent Rafaellel együtt szeptember 29-re tették katolikus ünnepét. Az ortodox egyházakban november 8-án ünneplik, de megemlékeznek róla március 26-án és július 13-án is.
Gábor a hét főangyal egyike, akik Isten trónja előtt állnak. Jelképezik a Szentlélek hét ajándékát, vagy a hét szentséget. De őket az isteni világosság terjesztői is a világban, és az emberek szolgálatában állnak.
Gábriel az Ószövetségben és az Újszövetségben is szerepel. Az Ószövetségben Gábriel angyal magyarázta meg Dániel próféta látomásának értelmét (Dán 8,16-26) és a hetven évről szóló prófécia jelentését (Dán 9,21-27). Lukács evangéliuma Gábrielt úgy említi, mint Isten hírvivőjét, küldöttjét. Előbb Zakariás papnak adja hírül Keresztelő Szent János születését, aki nagy tetteket fog végbevinni (Lk 1,5-20). Itt magáról azt mondja, hogy az Úr színe előtt áll. Ezután Názáretben Máriának is megjelenik, hogy közölje vele Jézus fogantatását és születését és jövendő, messiási hivatását (Lk 1,26-38).
Egy legenda szerint Szent István álmában is Gábriel arkangyal jelent meg, hogy felajánlja neki a Szent Koronát.
Anselm Grün bencés szerzetes azt mondja, hogy Gábriel főangyal fontos mindenki életében: "életünk során mindig újjá kell születnünk". "Egy krízis lehetőséget adhat az újjászületéshez."
A hírszolgálatok és kommunikációs szakemberek, a futárok és postások védőszentje.
Népi megfigyelés szerint a gazdák számára öröm és boldogság, ha ezen a napon jó idő van.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...