A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2011. március 23., szerda

Doctor apostolicus - a Szentatya mai katekézise



XVI. Benedek pápa folytatta szerdai katekézis-sorozatát, idén először a Szent Péter téren. Ma délelőtt Brindisi Szent Lőrincet állította példaként. Az egyházdoktor Szent Lőrinc 1559-ben született Brindisiben, és 1619-ben halt meg Lisszabonban.
Szent Lőrincet 1881-ben kanonizálták, 1959-ben Boldog XXIII. János pápa az "egyházdoktor" címmel illette. A könyvtárosok védőszentjének is tekintik.
16 évesen lépett be a kapucinus rendbe, intenzíven tanulmányozta a Bibliát és a bibliai nyelveket. Alapos ismeretre tett szert az egyházatyák írásaiból és a rabbinikus irodalomból egyaránt. A pápa hangúlyozta, hogy ma, az új evangelizáció idején szükség van elkötelezett, bátor apostolokra, hogy az evangélium szépsége és fénye a mai kulturális irányvonalak, az etikai relativizmus és a vallási közöny helyett valóban az igazi krisztusi humanizmus legyen.
Lőrinc teológiai tanár is volt. Diplomáciai téren is fontos békítő szerepe volt, amelyre ma is szükség lenne sok esetben - mondta a pápa. Szent Lőrinc sok feladata ellenére nem hanyagolta el az imát. A társadalom és a hívők lelki életének megújításához hozzájárult műveivel, tanításával.
Szent Lőrinc írásai szerint a Szentlélek, mint harmadik isteni személy segít felismerni az evangélium örömét, és élni annak üzenetét. A Szentlélek teszi édessé és könnyűvé az igát.
Mély meggyőződése volt, hogy Isten Igéje belülről átalakítja és az életszentségre vezeti az embert. "Isten szava világosság az elmének, a tűz a léleknek, hogy az emberek Istent megismerjék és szeretni tudják." - mondja Lőrinc.
"Kövessük Szent Lőrinc példáját, hogy egyre inkább megismerjük Istent, Igéjét az imádságban", és egyre közelebb kerüljünk hozzá, elmélyüljön kapcsolatunk az Úrral.
Brindisi Szent Lőrinc
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...