A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2011. február 3., csütörtök

Szent Balázs

Hans Memling festménye (1491) -
Lübecki Művészeti
és Kulturális Múzeum
Ma ünnepli az Egyház Szent Balázs vértanú püspököt. A hagyományt tekintve ő is a segítő szentek közé tartozik, és sok legenda övezi életét. Szent életét a vértanúság kegyelme koronázta meg.
Szent Balázs Sebaste püspöke volt, azelőtt pedig orvosként dolgozott. Licinius császár idején szenvedett vértanúságot.
A legenda szerint az üldözés idején egy barlangba rejtették el, ahol tigrisek, oroszlánok és medvék őrizték. Ennivalót a madarak vittek neki, ő pedig meggyógyította és megáldotta a vadon élő állatokat. Ebből a remeteségből vonult be az egyházmegyéjébe. Egy szegény asszony, aki Balázs imádságára kapta vissza a farkas által elrabolt disznóját (Balázs a fejét hozta vissza), kenyeret és gyertyát adott neki. Azt kérte, hogy minden évben gyújtsa meg a gyertyát az ő emlékére.
Krisztus egyszer kinyilatkoztatta Balázsnak, hogy eljött vértanúságának órája. Letartóztatták, mert nem volt hajlandó imádni a bálványokat. A börtönben egy fiú félrenyelt egy halszálkát. Balázs imádságára a fuldoklása abbamaradt és a fiú megmenekült. A csoda emlékére a 16. században lesz szokás a kétágú gyertyával áldást adni. Elsősorban a fulladásos és gégészeti betegségek ellen kéri a pap a közbenjárást.
A februári ünneplés pedig talán abból ered, hogy a rómaiak ezt a hónap a "láz hónapjának" nevezték. A földművesek ilyenkor a bort, a vizet és a kenyeret is megáldatták Szent Balázs nevében.
A fiatal csirkéknek és libáknak pedig "Balázs-vizet" adtak, hogy a rókáktól mentek legyenek.
Attribútuma a keresztbe tett gyertyák, és a levágott disznófej.
Dubrovnik védőszentje. Az orvo­sok, zenészek, gyapjú kereskedők, szabók, cipő és kalap készítők, takácsok, tímárok, pékek, molnárok, kőművesek és vakolók, a háziállatok és a lovak patrónusa. A jó gyónásban segít, valamint torokfájás, köhögés, húgyúti betegségek, vérzés, fekély, kólika, fogfájás, pestis, a gyermekkori be­tegségek ellen járhat közben értünk.
Nos, február valóban a "láz hava", ilyenkor talán a felsoroltakon kívül is akad olyan dolog, amiben kérhetjük Szent Balázs vértanú püspök közbenjárását. (Ma este 17:45-kor a templomban a szentmise keretében Balázs-áldáshoz járulhatunk.)
Szent Balázs! Könyörögj érettünk!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...